Nászfrász – hogy és mennyiből áll össze ma egy esküvő?

Egymásnak írt fogadalom, félprofi nyitótánc, dekorációnak gyümölcs – csak pár momentum, amely az elmúlt években került fel a magyar esküvői „hagyományok” listájára. Boldogító igent ma már egyre több szolgáltatásra mondhat a pár, de az is látszik, hogy egyre kevesebb fiatalnak fér bele a büdzséjébe a nagy lagzi.

A saját esküvőmet teljesen rutintalan szervezőként, a kétezres évek elején, profi segítség nélkül hoztam tető alá. Valahogy a menyasszonyokat ebben az élethelyzetben olyan erős vágy hajtja, amely a legtöbbünknél új készségeket hív életre, majd utána nem is értjük, hogy tudtunk ennyit foglalkozni a szalvéta színének árnyalatával vagy a köszönőajándék kitalálásával. Igazából ma már lehet, hogy nem is tudnék egyedül megszervezni egy ilyen összetett, többnapos eseménysorozatot. Főleg, hogy az esküvői szolgáltatások tárháza, és az ezekre elkölthető összeg határa a csillagos ég lett.

Kezdjük a piszkos anyagiakkal!

– Ha az egyszerűség kedvéért száz fővel számolunk, úgy látom, idén nyolcmillió forint alatt már nem lehet megúszni egy esküvőt – szögezi le indításképp Varga-Kovács Tímea, aki tizenhét éve dolgozik esküvőszervezőként. – Csak a vendéglátásra fordítandó összeg (az energia-, az élelmiszerárak és a munkaerő drágulása miatt) a másfél-kétszeresére nőtt az elmúlt időszakban, és a tavalyi árakhoz képest is harminc-harmincöt százalékos emelkedés látható. A helyszín bérleti díja vacsorával, éjféli menüvel, italfogyasztással átlagosan negyvenezer forint fejenként, és még erre jön rá minimum a fotó, a videó, a dekoráció, a virágok, a ruhák, a gyűrűk, a smink, a frizura, a bérelt autó ára.
Az utóbbi években Tímea tapasztalatai szerint az esküvők száma jelentősen csökken, ők szezononként harmadával kevesebb megbízást kapnak, de minden rokon területről – rendezvényhelyszínekről, ceremóniamesterektől szintén – ezt hallja. Ha a párok összeházasodnak is, inkább miniceremóniát tartanak, vagy elhagyják a lakodalmat, hogy spóroljanak, és csak a papír miatt kötik össze az életüket.
– Ami biztató, hogy 2025-re már több esküvőhöz kértek fel minket, mint tavaly ilyenkor, talán némi fellendülés látható, és 2023-at, 2024-et nevezhetjük a mélypontnak – teszi hozzá.

A plafonról artisták lógnak

Az éppen futó trendek élén az esküvőszervező az élményalapú lakodalmakat említi. Miután a párok nagyon megnézik, mire költik a pénzüket, igyekeznek olyan programokat kitalálni, amelyek a vendégek számára is emlékezetessé, egyedivé teszik az eseményt, de nem feltétlenül kerülnek sokba. Ez lehet egy különleges fellépő, betanult nyitótánc, egymásnak tett fogadalom, pezsgő- vagy fánkfal, fagyis kocsi. A magasabb árkategóriánál akár – a vendégek között sétálva vagy a plafonról lógva – artisták is bemutatnak produkciókat, de ami mindenhol nagyon népszerű, az a szelfisarok, ahol vicces fotókat készíthetnek magukról a vendégek, és azonnal kinyomtathatják őket.
– Az egyik menyasszonyunk úgy fogalmazott, hogy olyan helyen szeretné tartani az esküvőjét, ami „leköti a szemet” – meséli Varga-Kovács Tímea. – Ilyenkor szóba jöhet egy különleges épület, kastély vagy kúria, és a természet szépsége miatt nagyon népszerű most a Balaton és környéke, ahol szőlőhegyen, vízparton, borászatban is esküdhetnek a párok. Évekig csak Budapesten szerveztünk esküvőket, tavaly viszont, úgy emlékszem, be sem tettük a lábunkat a fővárosba, mert kizárólag vidéken dolgoztunk. Az élményfaktor miatt gyakran felmerül az az igény is, hogy egy egész esküvői hétvégét szervezhessenek a párok, tehát akár két éjszakát együtt tölthessenek a szeretteikkel. Legyen péntek esti koktélozás, hajókirándulás, borkóstoló vagy birtoktúra a szombati esküvő előtt, vagy utána közös reggeli, ebéd vasárnap.
Az esküvőszervező javaslata szerint jobb olyan programokban gondolkodnia a párnak, amelyek minden időjárási körülmény esetén megvalósíthatók. A klímaváltozással ők is küzdenek: előfordult, hogy egy júliusi esküvőn nappal hűteni kellett a sátorban, éjjel pedig fűteni, annyit változott a hőmérséklet pár óra alatt. És ha túl hideg van, senki nem megy majd a fagyis kocsihoz, vagy ha esik az eső, nem lehet tűzijátékozni. Viszont ezeket – megrendelés után – mindenképp ki kell fizetni.

A menyasszony dilemmái

Biztató hír, hogy ahol a család és a barátok besegítenek, ott még mindig jelentős összeget lehet spórolni az elszálló költségekből.
– Nálunk közel százharminc vendég volt a lagziban, és ezt majdnem négymillió forintos költséggel tudtuk kihozni – emlékszik vissza Kinga, aki tavaly házasodott. – Mivel eleve egy nagy társaságban találkoztunk, és a családunk is terebélyes, tudtuk, hogy száz fő alatt nem fogjuk „megúszni” a létszámot. Nehéz döntésből számos akadt – a vendéglista összeállításán kívül is. A férjemmel Budapesten élünk, de a rokonok vidékiek, ezért az első kérdés az volt, hol rendezzük az esküvőt. Miután eldőlt, hogy a fővárosban maradunk, jött a következő kérdés, hogy ki fizesse a vendégek szállását. Úgy hallottuk, ha a pár állja ennek költségeit, akkor azt a vendégek általában ajándék formájában visszaadják, ennek ellenére arra jutottunk, hogy ajánlunk szállásokat, ám mindenkit arra kérünk, hogy fizesse magának.

Költségcsökkentés haveri alapon

Kingáéknál a vendégek az ajándékozás terén nagyon bőkezűnek bizonyultak, így náluk az esküvő teljes költsége visszajött. Ez alapján úgy véli, nem is érte volna meg kisebb esküvőt rendezni. Esküvőszervezőt nem kért fel, a két húgával vetette bele magát a szervezésbe, és persze a vőlegénye is segített, főleg az árajánlatok összehasonlításában – bár „amatőrként” igen zöldfülűnek érezték magukat az elején.
– A szolgáltatókat személyes ajánlások alapján választottuk ki – folytatja Kinga –, szerintem nehéz csak a honlapja alapján megítélni valakinek a munkáját. Például mi a videóra nem szerettünk volna túl sokat költeni, így egy nagyon jó szemű ismerőst kértünk meg arra, hogy vágja össze a leforgatott anyagból a kisfilmet, és számunkra tökéletes lett. Barátok készítették a szertartás alatt a képeket és a krea­tív fotókat is, a DJ is baráti alapon vállalta az estét, szerintem csak ezekkel másfél-két millió forintot spóroltunk.
A dekorációhoz a Kinga által készített origamimadarakat használták, mert hobbija, hogy a közösségi oldalak pörgetése helyett hajtogat. Hallott egy mondást, miszerint aki ezer papír darumadarat elkészít, annak boldog lesz a házassága. Valószínűleg azért, mert mindkettőhöz jó sok türelem szükséges. Úgyhogy amikor Áron megkérte a kezét, kitalálta, ő bizony végez az ezerrel az esküvőig. Nyolc hónap alatt sikerült is.
– Ami nekem fontos volt, hogy a ruhám örök emlék legyen, ezért ezt varrattam, háromszázhúszezer forintba került – teszi hozzá Kinga. – Az sem volt mindegy, milyen zenére táncolunk, a mulatóst szerettem volna minimalizálni. Ennek kapcsán felmerült bennünk, mennyire kell kiszolgálnunk a meghívottak ízlését, vagy ilyenkor csak az számít-e, hogy a pár jól érezze magát… Végül közös listát raktunk össze néhány baráttal, és a DJ ezt játszotta le az este során. Ami feleslegesnek bizonyult, az a meghívók költséges kinyomtatása. Nagyon szerettük volna mindenkinek személyesen átadni a meghívóját, nem csak online elküldeni, de csupán a töredékét tudtuk kiosztani, mert egyszerűen nem volt annyi időnk munka mellett, hogy mindenkivel külön találkozzunk. Számomra az esküvőnk szervezése amúgy is olyan volt, mintha az állásom mellé bevállaltam volna még egy munkahelyet…

Szabad egy táncra?

Az ifjú pár első tánca az esküvői program egyik kihagyhatatlan elemévé vált az utóbbi években, és a két-három perces produkciók összeállítása, megtanulása miatt a legtöbben tánctanárhoz fordulnak. Torkos Rita sminkes, virágkötő és táncpedagógus közel tíz éve segíti ebben a párokat, amellett, hogy sminket és virágdekorációt is készít esküvőkre.
Rita tánctanárként mindig azt javasolja, hogy a pár lassú zenével, klasszikusabb mozdulatokkal indítson, mert a menyasszonyi ruhában azok érvényesülnek igazán. Később – ha szeretnék – a menyecskeruhában még előadhatnak egy bulisabb táncot is, mert a rövidebb ruhákban például sokkal jobban „mutatnak” a latinos tánclépések, bonyolultabb figurák. Érdekesség, hogy a vőlegények egyre bátrabbak a táncban, sokszor ők kezdeményezik a gyakorlást, mert szeretnék magabiztosan érezni magukat a sok szempár előtt a parketten.

Szeptemberben is tulipán

Az asztaldekorációnál az ikebanának óriási a divatja, míg a csokrok, virágkompozíciók esetében a klasszikus fehér-zöld kultusza mellett egyre többen mernek izgalmasabb, akár merészebb színek felé is nyitni.
– Ma már bármely virág elérhető szinte egész évben, egy szeptemberi esküvőmre épp tulipánt kért a menyasszony, mert az a kedvence – meséli Torkos Rita. – Nagyon izgalmasnak találom, ha a teremdekorációban szín alapján gyümölcsökkel párosíthatom a virágokat, például kék szőlőt hortenziával, zöld szőlőt zöld szegfűvel, narancsot, gránátalmát papagájvirággal. Népszerűek a sűrűn díszített virágkompozíciók vagy virágkapuk is, amelyek központi dekorációs elemként mind a szertartás, mind a csoportképek háttereként szolgálhatnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .