„Az igazi értékeket keresem ebben a kusza világban” – Interjú Rúzsa Magdival

Jövőre lesz húsz éve, hogy egy törékeny vajdasági lány mezítláb besétált a Megasztár válogatójára, és hangjával meghódította az egész országot. Rúzsa Magdi énekesi karrierje azóta is töretlen, bár ideje nagy részét most hármas ikrei, Lujza, Keve és Zalán töltik ki.

Nagyon sűrűek a napjai, ezért késő este interjúzunk, miután lefektette a gyerekeket. A babafigyelő monitoron néha hallatszik egy kis neszezés, de nyugodtan tudunk beszélgetni. (Csak akkor állunk meg egy kicsit fülelni, amikor Lujzi úgy dönt, alvás helyett inkább verset mond.)


Nők Lapja: Tegnap este koncerted volt. Amikor egy fellépésről 
hazaérsz, mire van még erőd?

Rúzsa Magdi: Bedőlni az ágyba.

És reggel ugyanúgy kelsz a gyerekekhez?

Sőt, már hajnalban, ha kell.

Hogy bírod ezt fizikailag?

Nem tudom. Beleáll az ember, és csinálja. Rengeteg ­kávét iszom az utóbbi időben, el is határoztam, hogy le kéne szokni róla. Néha úgy érzem, a kávé tart egyben. Azért most, hogy már nem ébrednek annyiszor éjjel, kezd könnyebb lenni.

A férjed részt vesz a kicsik körüli teendőkben?

Igen, kőkeményen. Minimum ketten azért kellünk hármójukhoz.

Úgy képzelem, hogy nálatok mindig szól a zene, és sokat énekelsz a gyerekeknek. Van kedvenc daluk?

Az egyik a Pettyes szárnyú katicabogár – Gryllus bácsit nagyon szeretem, ezúton is csókoltatom! –, a másik pedig egy régi-régi dalocska egy nyusziról, amit még nekem énekelt az anyukám. Az Aludj el, kisembert már ők is dalolják. Én most a dzsesszkorszakomat élem, ezt kéri a fülem, és úgy látom, ők is szeretik. Kínosan figyelek arra, hogy csak letisztult, finom, szép dolgokat hallgassanak. A népzene jöhet, Pavarottit is szeretik, ha pedig kórusművek szólnak, arra azt mondják, hogy énekelnek az angyalkák.

Az anyává válás sokakból azt hozza ki, hogy a gyerektéma felé fordulnak a munkájukban is, gyereklemezt adnak ki vagy mesekönyvet írnak. Te viszont nem mentél el ilyen irányba, hanem maradtál a saját stílusodnál és témáidnál.

Ez nagyon érdekes. Még jóval a gyerekek születése előtt, 2020-ban adtam ki az Angyalkert című mesekönyvemet, amely egy gyereklemezt is rejtett. Ez a könyv valahogy odakerült a kicsik könyvespolcára. Úgy voltam vele, hogy majd ha kíváncsiak lesznek rá, megnézik, de soha nem erőltettem. És imádják! Ha kérik, hogy ezt olvassam, megdobban a szívem, hogy jé, még nem is tudtam, hogy ők jönni fognak, amikor készült a könyv, és most ezeregy mese közül választhatnak, és pont ez kell nekik. Visszatérve a kérdésre, még ha szívesen énekelek is egy-egy altatót, valahogy úgy érzem, nem biztos, hogy én lennék a leghitelesebb gyerekdal-előadó.

Három kétéves mellett mikor volt időd kitalálni a nagyszabású arénakoncerted minden részletét, az óriás­báboktól az artistákon át a meghívott zenészekig?

Nem nagyon volt időm gondolkodni. Annyit tudtam, hogy a Magdaléna-estből szeretnék benne részleteket látni, és arra még rátenni egy lapáttal, hogy kerek üzenete legyen. Cirkusz a világ, nem véletlenül lett kicsit cirkuszi hangulata az egésznek. Olyan alkalmat akartam teremteni, amikor az emberek el tudják engedni magukat, és kívül hagyhatják azt a sok hülyeséget, amivel tömik a fejünket. Rossz úton jár az emberiség. Túl sok a kamu, ami szembejön velünk, és sokan azt gondolják, ahhoz kell mérni magukat, annak kell megfelelni. Ne a TikTok és az Instagram vezessen bennünket! Kicsit ingerült vagyok, mert már hosszú ideje úgy érzem, ha nincs kontroll ezeknek a felületeknek a használatában, az olyan, mintha napi szinten nyitogatnánk a kaput az ördögnek. Én azt vallom, hogy nem kell mindenáron beállni a sorba, inkább dolgozzon az ember keményen, és menjen a szíve után. Foglalkoztat, hogy ebben a kusza világban mik az igazán fontos értékek.

A te családodban mi az érték?

Amire rettentően büszke vagyok, az a közösen elmondott asztali áldás. Kétévesen már mondják, hogy „Édes Jézus, légy vendégünk…”, és imádom, amikor Lujzi bekiabál a végén, hogy ámen! (Nevet.) Nekem talán az a legfontosabb, hogy vidáman üljük körül az asztalt, és ott mindig nyugalom és békesség legyen. Éjjel-nappal a gyerekekkel vagyunk, hiszek abban, hogy az első három év meghatározó, a legapróbb mozdulatok is, ahogyan kommunikálunk, a beszéd. Jó, hogy itt vannak a nagymamák, és általuk az ízes vajdasági tájszólás – én ezt hagyom, én ezt szeretem. Kell hogy tudják a gyerekek, kik ők, és honnan indultak a gyökereik.

Az fontos például, hogy megtanuljanak szerbül?

Idővel igen. Azt szeretném, hogy először az anyanyelvüket, a magyart sajátítsák el. De egyébként szivacsok, már mondják, hogy dober dan! Fontos, hogy beszéljék a szerbet is, sokat járunk haza, ott a férjem családja, és édesapám is ott él a feleségével. De ezenkívül is van ott még sok olyan íz és erő, amit érdemes lesz átadnom. Szeretném, hogy sokat legyenek a Vajdaságban, és hogy tudják, milyen a határon túl magyarnak lenni. Nem a „magyarkodás” miatt, hanem azért, hogy értékeljék, hogy nekik már Magyarország az anyaországuk, és számukra így sok szempontból könnyebb lesz az élet.

Nyilván igyekeztetek felkészülni a hármas ikrek érkezésére. Mi az, amiről nem gondoltad, hogy ennyire nehéz lesz?

Hogy mindig kell a segítség köréjük, és igazán ritkán tudunk teljesen egyedül lenni, akár öten, akár ketten a férjemmel. Hárman háromfelé szaladnak, úgyhogy egyedül csak akkor tudok velük lenni, ha teljesen zárt helyen vagyunk. Ez a része azért nehéz. Ami viszont pozitívum, hogy gyorsan egységgé váltak. Úgy érzem, mindig erős kis csapat lesznek, és vigyáznak majd egymásra, akár az oviban, akár az iskolában.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .