Vajon hányunknak lapul a fiókjában egy-egy napló? Hány kósza gondolatot mentettünk el a telefonunkba, hány elküldetlen üzenet maradt sorsára hagyva a levelezésünk vagy a telefonunk piszkozatai között? Az írás fontos önkifejező eszközünk, amely gyógyít és tudatosabbá tesz.

Anne Frank világhírű naplójában úgy fogalmaz: „Az írás megnyugtat, elmulasztja a bánatomat s visszaadja bátorságom.” A lány azért kezdett naplót írni, mert nem volt egyetlen barátnője sem. Naplóját végül hetven nyelvre fordították le, és harmincmillió példányban jelent meg, és bár megkerülhetetlen történelmi jelentőséggel bír, eredetileg egy tragikus sorsú kamasz lány öngyógyítása.
„Írd ki magadból!” – halljuk sokszor, és ez nem üres frázis. Ismerek egy kislányt, akinek meghalt az ikertestvére, alig hatéves volt, amikor el kellett őt gyászolnia. Teljesen magától találta ki, pedig még óvodába járt, hogy szeretne írni egy levelet a testvérének. A gondolatait­ lediktálta az anyukájának, kicsit csapongó, de érzelmekkel teli sorok születtek. A levelet megőrizték, és szinte minden alkalommal, amikor eluralkodik a kislányon a gyász, előveszik, és hangosan felolvassák. És ez mindig segít. A papírra vetett szavak nagyobb erővel bírnak, mint gondolnánk, az írásnak pedig – ezt ősidők óta és ösztönösen érzi az ember – gyógyító ereje van.

Napló, vers, levél…

Az írásterápia alapja, hogy személyes tapasztalatainkat, gondolatain­kat és érzéseinket vetjük papírra. Írhatunk naplót, verset, levelet, memoárt vagy bármilyen kreatív szöveget. Mindezt megtehetjük egyedül, de akár csoportban is, és segítségünkre lehet benne terapeuta, tanácsadó vagy íráscoach is. A kreatív írásterápia segít kifejezni és feldolgozni az érzéseinket, mégpedig biztonságos és támogató környezetben. Jó dolog, hogy azokat az érzéseinket és gondolatainkat is ki tudjuk írni magunkból, amelyeket más módon talán nem vagyunk képesek megfogalmazni. Szintén hasznos lehet az írásterápia olyan témák feldolgozásában, amelyekről egy hagyományos, beszélgetős gyógyító folyamatban nehéz megnyilvánulni. Egyre több pszichológus veti be az írásterápiát, amely kiváló kiegészítője lehet a kezelés többi részének is.

Nem csak íróknak

Sokan talán azt hiszik, az írás csak a tehetségeseknek való, de ez nem igaz, az írás mindenkié. Ahogyan Julia Cameron fogalmaz Az íráshoz való jog című könyvében: „Én úgy hiszem, mindnyájan íróként jöttünk erre a világra.” Amikor gondolkodunk, nem egész mondatokat fogalmazunk meg, folyamatosan belevágunk saját szavainkba, nehezen találjuk az összhangot. Az írás azonban segít, hogy rendezzük kusza gondolatainkat és érzéseinket, és ez kulcsfontosságú felismerésekhez vezethet.
Az írásterápia rólunk szól, a bennünk zajló folyamatoknak ad írásos keretet. A kreatív írás egyik leggyakoribb megvalósulása, amikor írunk egy levelet annak, aki megbántott bennünket, azonban nem küldjük el neki. Azzal, hogy papírra vetjük a gondolatainkat, megszabadulunk a haragunk és a fájdalmunk egy részétől, és ehhez nincs szükségünk arra, hogy a másik felet is bevonjuk.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .