Cillian Murphy: Az ízig-vérig ír, aki ki nem állhatja a rivaldafényt

Van, aki az Oppenheimerből ismeri, ezért a szerepért kapta meg januárban a legjobb színésznek járó Golden Globe-ot, és a fogadási irodák szerint ő a legesélyesebb az Oscarra is. Van egy masszív rajongói kör, melynek tagjai Thomas Shelbyt, a kőkemény gengsztert imádják benne, akit a Birmingham bandája című kultikus sorozatban megformált. És vannak azok, akik a mémekből, gifekből ismerik, és ez sem véletlen: Cillian Murphy arca többet mond ezer szónál. 

Kék a szeme. Annyira kék, és annyira átható a pillantása, hogy Matt Damonnak és Emily Bluntnak is nehezére esett a közös munka az Oppenheimer forgatásán, mert egyszerűen elvesztek Murphy tekintetében. A kék szemet tökéletesen kiegészíti a fekete haj, meg az egész személyiségét körüllengő karizma, és mivel már fiatalon felfedezték, egyenes út vezetett volna a romantikus komédiák, szívtipró szerepek és Holly­wood felé, de ő mást akart. 

A vele készült interjúk közös vonása, hogy a képernyőről, illetve a sorok közül is sugárzik, mennyire kellemetlenül érzi magát, amikor kérdezgetik. Jóformán Írország az egyetlen téma, amire felcsillan a szeme, és lelkesen mesél a szülőhazájáról, tippeket ad az újságíróknak, hogy miket nézzenek meg, hol egyenek, merre kiránduljanak. 

1976-ban született Cork megyében, a családjában szinte mindenki az oktatás területén dolgozott, imádták az irodalmat, valamint a zenét, és lenézték a televíziót. A kis Cilliant (Kiliennek kell ejteni) egy katolikus magániskolába járatták, ahol jó tanuló volt, élvezte a színjátszókört, és rögbizett is, de a kamaszkori lázadásaival próbára tette a felnőttek türelmét. Az iskolában többször felfüggesztették, és az angoltanára hiába kapacitálta, hogy foglalkozzon a színészettel, őt csak a zene érdekelte, az öccsével több zenekarban játszottak, Cillian énekelt és gitározott, lemezajánlatot is kaptak. A középiskola utolsó évében felismerte, hogy ideje rendesen viselkednie; összekapta hát magát, leérettségizett, és beiratkozott a Corki Egyetem jogi karára. A tanulás mellett zenélt, amatőr színtársulatokban játszott, és az első év végére egyértelművé vált, hogy a paragrafusok világa szikrányit sem hozza lázba, a színpad viszont annál inkább, így – szülei nagy bánatára – otthagyta az egyetemet. Húszéves korában egy ingatag ír tinédzsert alakított Enda Walsh Disco Pigs című darabjában, amelyet három hétig terveztek a műsoron tartani, ám akkora sikert arattak, hogy világ körüli turnéra indultak, és film is készült a műből ugyanezen a címen. A forgatáson ismerkedett meg Yvonne McGuinness ír képzőművésszel, akit később feleségül vett. Két kamasz fiút nevelnek, ők már Londonban születtek, miután Murphyt oda szólította a munkája, ám 2015-ben visszaköltöztek Írországba, mert idegesítette őket, hogy a gyerekek előkelő brit kiejtéssel beszélik az angolt, illetve szerettek volna közelebb lenni a nagyszülőkhöz.

A GENGSZTER, AKIT SZERETÜNK

A Disco Pigs után kisebb szerepeket kapott filmekben, és nagyobbakat színpadon, a kritikusok dicsérték, és a közönség is felfigyelt rá, de az igazi áttörést a 28 nappal később című film hozta el. A világjárványt túlélő Jimet alakította, aki a kómából felébredve egyedül találja magát a kietlen, posztapokaliptikus Londonban. A film fogadtatása az alkotók számára is meglepetés volt, sikerült a nyolcmillió dolláros költségvetés tízszeresét megtermelniük a pénztáraknál. Murphy ezt követően olyan filmekben kapott lehetőséget, mint a Hideghegy, az Éjszakai járat, a Reggeli a Plútón, az utóbbival meg is szerezte első Golden Globe-jelölését. A világ leghíresebb rendezőinek filmjeiben dolgozott, és ha épp úgy tartotta kedve, színházi munkákat is vállalt, ám a televíziózás nem érdekelte, egy négyrészes, kosztümös filmet leszámítva sokáig messziről kerülte a sorozatokat. 

2012-ben kezdték keresni a szereplőket a birminghami bűnbandáról szóló, első világháború után játszódó Birmingham bandája (Peaky Blinders) című szériához. Steven Knight író-producer Jason Stathamet választotta ki Thomas Shelby szerepére, ám Cillian Murphy is bejelentkezett. A százhetvenkét centiméter magas, vékony testalkatú, visszafogott Murphy nem pont az, akiről bárki egy bűnbanda főnökére asszociálna, és ezt ő is érezte a meghallgatáson, ezért írt a producernek egy sms-t: „Ne felejtsd el, színész vagyok.” Murphy annyira összetettnek, gazdagnak és magabiztosnak érezte Shelby karakterét, hogy mindennél jobban vágyott a megformálására, és végül Knight rábólintott. A sorozat első évadai már a BBC-n megtalálták az értő közönséget, de amikor a Netflix is elkezdte sugározni, az egész világon végigsöpört a Peaky Blinders-láz. A hatodik évadot 2022-ben mutatták be, addigra igazi hisztéria alakult ki a főszereplő körül, és a rajongók örülhetnek, mert a tervek szerint egy egész estés mozifilmmel fogják lezárni a pengesapkások történetét.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .