„A papámnak köszönhetem, hogy ennyire szeretem a focit” – Koltai Róbert élete 5 mérföldkövéről mesél

Élmények, emberek, gondolatok. Milyen hatásokra válunk azzá, akik ma vagyunk? A népszerű színművész, filmrendező az édesapjának köszönheti, hogy megszerette a ver­­se­­ket és a sportot, és a tanárainak, hogy fel­­fe­­­dezte a benne rejlő tehetséget.

1. A világot jelentő kissámli

Az embert rengeteg benyomás éri minden irányból, de a pályaválasztásom döntően apukámhoz kötődik, aki sportvezető létére nagyszerűen mondott verset. Apám nagyon szegény sorban nőtt fel, de a versek, a költők voltak a mindene. Nagy tehetség volt, ami végül nem a színészet felé vitte, hanem a sorsa úgy alakult, hogy sportember lett, és mai kifejezéssel élve csapatokat menedzselt. Én három és fél éves voltam, amikor életem első nyilvános szereplésére sor került. Egy lakógyűlésen feltettek egy sámlira, és elszavaltam egy verset. „Ma még kicsi vagyok…” – ma is tudom fejből. Elmondtam a verset, és leestem a sámliról.

2. Labdakezelés

Nagyon szeretem a focit, amit szintén a papámnak köszönhetek. Míg mást az Operába vittek, addig én már nagyon fiatalon meccsekre jártam. Apám a fociban is kitűnt, nagyon technikás játékos volt. 1912-ben született, és volt, hogy egy rongylabdával – mert igazi labdája nem volt – körbe­dekázta a Madách-­­­gimnázium háztömbjét, ahová én később jártam. Az ötvenes években kiemelkedően jó volt a magyar foci, amiben ő jelentős szerepet játszott. Én is szerettem ­focizni, és a futballt a mai napig szeretem, de közel sem voltam olyan tehetséges, hogy focista legyen belőlem.

3. Az évszázad meccse

Az angolok elleni 6 : 3-at rádión hallgattuk. Akkor még alsós voltam, és mindenkinek kötelező volt felmennie a Rottenbiller utcai iskola dísztermébe, délután öt körül. Az egész iskola feszülten figyelte Szepesi György közvetítését Londonból. Életem legnagyobb meccse pedig, amit élőben is láttam, méghozzá jegy nélkül, a 7 : 1-es visszavágó volt itt, Budapesten, 1954 májusában. Az apukámnak természetesen volt jegye, de nekem nem, és amikor tódult be a tömeg a stadionba, egyszerűen betolt engem maga előtt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .