Az év eleji nagy fogadkozások jellemzően a testsúlyról szólnak, de ha nem, akkor biztosan az anyagiakról. Sajnos a körülmények is egyre inkább rászorítanak bennünket a fokozottabb pénzügyi tudatosságra. Ehhez szeretnénk most segítséget nyújtani néhány tippel, hogyan költsünk bölcsebben és takarékoskodjunk ügyesebben.

A fogyókúrához hasonlóan a pénzügyeink optimalizálására sem lé­tezik olyan csodaszer, amellyel erőfeszítés és lemondás nélkül sikert érhetünk el, és mindenki számára ugyanúgy hatásos. Már a célok is nagyon különbözők: vannak, akik csak az adott hónapot szeretnék valahogy átvészelni, mások félretennének a (még) nehezebb időkre. Akárhogy is, a Csernok ­Miklós okleveles szakközgazdász, független pénzügyi tanácsadó segítségével ­összegyűjtött tanácsok és módszerek biztos, hogy a javunkat szolgálják.

1. Apró lépésekben haladjunk!

Az új év kezdete sokunkat arra sarkall, hogy nagy dolgokat fogadjunk meg az előttünk álló időszakra. Amikor azonban az emelkedő árak jelentősen befolyásolják a megtakarítási képességeinket, nem árt átgondolni, hogy a kitűzött pénzügyi céljaink egyáltalán reálisak-e. A változtatás iránti vágy hevületében könnyű túl magasra tenni a lécet. Ha például elhatározzuk, hogy megpróbáljuk a jövedelmünk tíz százalékát félretenni, de nincs elég szabad pénzünk hozzá, akkor azonnal meg fogunk bukni. Úgyhogy legyünk türelmesek magunkkal. Jobb apránként haladni előre, mint hirtelen túl nagy fába vágni a fejszénket. Például kezdhetjük azzal, hogy minden hónapban lemondunk valamilyen nagyobb költésről, vagy megspórolunk pár ezer forintot a bevásárláson, esetleg kihagyjuk a munkahelyi kávézásokat a büfében, és így havi öt százalékot megtakarítunk. Ha ezt már csináljuk egy ideje, és komfortosan érezzük benne magunkat, próbáljuk meg növelni a megtakarítási összeget, és nézzük meg, így is működőképes-e­­­ a rendszer. Így fokozatosan haladhatunk afelé, hogy elérjük a pénzügyi céljainkat, és a szükséges összeg alá csökkentsük a költéseinket.

2. Keressünk magunknak „edzőtársat”!

Ahogy a reggeli futásban is sokat segít a felkelésnél, ha tudjuk, hogy a futótársunk ott vár a sarkon, és nem hagyhatjuk cserben, úgy a takarékos életmód elkezdéséhez is kereshetünk egy társat, akivel vállvetve próbálunk megküzdeni a pénzügyi kihívásokkal.
Régóta ismert tény, hogy bizonyos rossz szokások, függőségek kezelésére az egyik leghatékonyabb módszer a csoportos terápia alkalmazása. A csoportnak való megfelelési vágy, a közösen kitűzött és sajátunknak érzett célok elérése, a heti beszámolón a szégyen és a csoportnak okozott csalódás elkerülésének vágya nagyon ösztönzőleg hat az emberek viselkedésére. Erre az elvre építenek például az Anonim Alkoholisták, a dohányzásról való leszokást vagy a fogyókúrát segítő közösségek is. Az Egyesült Államokban és más országokban már léteznek csoportok az emberek pénzügyi szokásainak megváltoztatására is. Megfigyelték, hogy a közös célkitűzések és heti beszámolók hatására a csoport tagjai kétszer annyi pénzt tettek félre, mint a terápián részt nem vevő kontrollcsoport. A csoportvezető szerint megváltozott a hozzá járó emberek gondolkodásmódja: már nem akarnak mindenáron megfelelni a hamis társadalmi elvárásoknak, vagy „lépést tartani Kovácsékkal”, azaz nem vesznek például új dolgokat csak azért, hogy a szomszédok, ismerősök felé villantsanak. Hasznos lehet az is, ha egy baráttal, családtaggal vagy munkatárssal közösen kezdünk pénzügyi fogyókúrába vagy edzésbe.

3. Kövessük nyomon a költéseinket!

Muszáj pontosan tudnunk, mikor és mire költöttünk, hogy rájöjjünk, hol folyik el a pénz a családi kasszából. Egy kis lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni. Derítsük fel, hol vannak azok a rések, amiket be kell tömni a költségvetésben. A napi apró, „ártatlannak” tűnő tételekből – péksüti, csoki, ropi, kávé, cigi – is komoly összeg jöhet ki a hónap végén. A költések listázáshoz jó a klasszikus kockás papíros módszer, a haladóbbak Excel-táblával vagy erre a célra fejlesztett mobilapplikációval is kísérletezhetnek.

4. Tartsuk kordában a költségeket!

Érdemes megpróbálni csökkenteni az olyan nagy, rendszeres kiadások összegét, mint például a bankok számlavezetési díja, a lakás- és autóbiztosítás, a kábeltévé-, internet- és streamingszerződések, illetve tipikusan az olyan szolgáltatásokét, amelyeket évente egyszer szokás megújítani. Manapság már remek összehasonlító weboldalak állnak rendelkezésre, ezek segítségével megnézhetjük, melyik szolgáltató díjaival járunk a legjobban. Hasznos figyelemmel kísérni a heti bevásárlás költségét. Jó ötlet megőrizni a blokkokat, és visszanézni, mennyit nőttek az árak a rendszeresen vásárolt termékeknél. Ha az áremelkedés jelentős, érdemes a polcokon kedvezőbb árú vagy más márkájú termékeket keresni.

5. Tervezzük újra!

Tegyük fel magunknak a kérdést: szükséges, vagy csak hasznos, de nélkülözhető? Ha minden hónapban pengeélen táncolunk anyagilag, érdemes újratervezni a berögzült rutinokat. Legyen szó nyelvóráról vagy fitneszbérletről, gondoljuk végig, létezik-e más, olcsóbb megoldás. Az internet és a mobilapplikációk korában a nyelvtanulás inkább elhatározás, mintsem pénz kérdése, havi kondibérlet helyett pedig már otthonra is vehetünk sporteszközöket elérhető áron.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .