Brad Pitt 60 éves – Mit tudunk a férfiról, akiről mindent elmondtak, és mindennek az ellenkezőjét?  

Hollywood egyik utolsó karizmatikus legendája, vagy egyszerűen az épp aktuális barátnőjének, feleségének a bábja? Megvan az oka, hogy miért olvashatunk róla egymásnak teljességgel ellentmondó véleményeket, de tény, hogy ha másfél órán keresztül csendben olvasna egy üres szobában, az emberek arra is jegyet váltanának. 

Ma már a társadalom szélesebb köreiben is elfogadott, hogy nem szabad tárgyiasítanunk. Nem helyes, ha egy nő külsejét helyezzük a középpontba, ha mindig csak a szépség, a megjelenés a fontos, hiszen vannak ennél sokkal fontosabb tulajdonságok is. Ehhez képest javaslom, hallgassanak bele egy beszélgetésbe, amikor Brad Pitt szóba kerül. A nők – tizenhárom és kilencvenéves kor között – nem emlegetik a díjait vagy a karitatív munkáját, de még az alakításait sem, mert egyszerűen nehezen tudnak (tudunk) túllépni azon, hogy úristen, mennyire jól néz ki. A maholnap hatvanéves sztár harminc éve hallgatja ezt a lemezt, és tűri, hogy minden mozdulatát figyelik, elemzik, megítélik.

A TITOK

Huszonnégy éves volt, amikor az első aprócska filmszerepét megkapta, és huszonnyolc, amikor a Thelma és Louise jóképű csábítójaként az egész világ felfigyelt rá. Azóta több mint hatvan mozifilmben szerepelt, és két tucat alkotást jegyez producerként. A 12 majomban nyújtott alakításáért kapta az első Arany Glóbuszát, Oscarra négyszer jelölték színészként, végül 2020-ban vihette haza az aranyszobrot a Volt egyszer egy… Hollywoodért. Az általa alapított Plan B Entertainment által gyártott filmek közül A tégla, a 12 év rabszolgaság és a Holdfény is elnyert szinte minden díjat, köztük a legjobb filmnek járó Oscart is. Ennyi eredményt nem fújhat össze a szél. Mi hát a titok?
Először is ott a szereppel szembeni alázat, hogy nem akarja megspórolni a befektetett munkát, és eszébe sem jut rutinból hozni a figurát. 1997-ben, mielőtt megkezdődött a Hét év Tibetben című film forgatása, hónapokig gyakorolta a sziklamászást a kaliforniai hegyekben, hogy hitelesen alakítsa Heinrich Harrer osztrák hegymászót. Két évvel később a Harcosok klubjára boksz-, taekwondo-, valamint grappling (földharc-) edzésekkel készült, és beleegyezett, hogy a felső metszőfogából letörjenek egy darabot, amit csak a munkálatok végeztével pótoltak. A Trója előtt nemcsak hihetetlen mennyiségű izmot épített magára, de fél éven át szorgalmasan kardozott is, hogy meggyőző Akhilleusz legyen. Az odaadás fontos, de kevés lenne az évtizedekig tartó nemzetközi sikerhez, kell valamiféle elegancia és pimaszság, hogy az egész könnyednek tűnjön. A BBC újságírója, Caryn James egy tavalyi cik­kében valószínűleg rátapintott a lényegre, amikor azt írta, Pitt legjobb alakításai azok, amelyekben száraz humorral fűszerezi a drámai helyzeteket, amikor az élet-halál kérdéseket is oldja csipetnyi abszurditással, gondoljunk csak a Volt egyszer egy… Hollywood, a Becstelen brigantyk vagy a Pénzcsináló című filmekre. Míg a hasonló korú férfi sztárok – Tom Cruise, Matt Damon, George Clooney – igyekeznek tiszteletre méltó, komoly vagy épp erős férfiakat játszani, Pitt a karrierje kezdete óta bátran válogat a legkülönbözőbb műfajok és figurák között. Örül, ha maga mögött hagyhatja szépfiús külsejét, de ha úgy alakul, szívesen poénkodik isteni adottságain.

A SZŐKE HERCEG

A színész nem ment messzire is­merkedés céljából, egymást követően több filmbéli partnerével is összejött, például Juliette Lewis-szal és Gwyneth Paltrow-val, hogy csak a híresebbeket említsük. Amikor két év együttjárást követően 2000-ben összeházasodtak Jennifer Anistonnal, a világ romantikus fele együtt sóhajtott fel, hogy vannak még megvalósult tündérmesék, és egy álom tört össze, amikor négy és fél évvel később bejelentették, hogy különválnak. A pletykák már akkor Angelina Jolie-t sejtették a háttérben, és a bizonyíték is megérkezett, amikor egy hónappal a válást követően együtt nyaraltak Kenyában.
A Brangelina néven emlegetett pár megkerülhetetlen lett Holly­woodban, a körülöttük kialakult hisztéria pedig a tetőfokára hágott, amikor 2006-ban kiderült; gyereket várnak. Hogy elkerüljék a média tolakodó figyelmét, Namíbiába repültek, és a kis Shiloh – akit egy akkori celebblog úgy jellemzett, hogy „a legjobban várt baba Jézus óta” – ott született meg. A kislányról készült első képekért a People
4,1 millió dollárt, a Hello! 3,5 millió dollárt fizetett, az eladásból származó bevételeket a pár afrikai jótékonysági szervezeteknek adományozta. Két évvel később ikreik születtek, így a három örökbe fogadott gyerekükkel együtt hat kicsit neveltek, rengeteg karitatív munkát végeztek, 2014-ben pedig összeházasodtak egy alig húszfős ceremónián, ahol Jolie olyan ruhát viselt, amit a gyerekek telerajzoltak. Minden mellettük szólt, amikor azonban 2016-ban jött a hír, hogy elválnak, az első sokk után a közösségi oldalakat ellepték a #TeamAniston címkével ellátott képek, mémek, bejegyzések, a rajongók álmodozni kezdtek, hátha az egykori sztárpár újra egymásra talál. Pitt és Aniston is elmondta azóta, hogy ez nincs benne a pakliban, ugyanakkor kiderült, hogy annak ellenére, hogy válásukkor a média dühről és gyűlöletről cikkezett, valójában barátok maradtak, és a mai napig tartják a kapcsolatot.
A Jolie–Pitt-válás okai hamar nyilvánosságra kerültek, amikor 2016 szeptemberében az FBI és a Los Angeles-i Gyermek- és Családügyi Minisztérium vizsgálatot indított a férfi ellen gyermekbántalmazás miatt. A kiszivárgott információk szerint Jolie azzal vádolta Pittet, hogy egy repülőút során őt verbálisan bántalmazta, és fizikálisan fenyegette az egyik gyereket. Pittet az FBI tisztázta, felmentették az összes vádpont alól, és 2019-ben elváltak, de a felügyeleti jogon és a közös franciaországi borászaton még mindig megy az adok-kapok.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .