Mintegy hét évtizede ad válogatást a világ történéseiről a World Press Photo kiállítás, amelyet egy amszterdami szervezet indított útjára. Régiók szerint értékelik a földrészek különböző pontjairól küldött pályaműveket, hogy minél teljesebb képet adjanak bolygónkról. A kiállítás témái között a zöld energia telepítése, a veszélyeztetett természet és a társadalmi problémák egyaránt jelen voltak.

Ausztráliai árvizek infravörösben

Ez a sorozat különleges módon mutatja be az ausztráliai Új-Dél-Wales államban a közelmúltban pusztító árvizeket. Az infravörös légifelvételeken rózsaszín és vörös a növényzet, így élesen elkülönül a víztömeg kékjétől és kékeszöldjétől. A képek segítségével a katasztrófaelhárítók egyszerűen azonosíthatják az újonnan elöntött területeket, ami megkönnyíti a beavatkozást
és a mentést.

Árvíz Sydney agglomerációjának fő vízi útja, a Hawkesbury folyó mentén (2021. március 31.) (Induló képünkön)

Egy kereszteződés képe (Mogil Mogil)

Egy elárasztott erdő. Ez a terület egy természetes medencét alkot, így akár hetekre is elszigetelődhetnek a távolabb élők. (Mungindi)

Chad Ajamian, Ausztrália

Átállás nettó nullára

Úszók a dániai Amager strandon 2021 júliusában, egy szélerőműpark közelében, amely több mint negyvenezer koppenhágai háztartást lát el árammal. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 2030-ig legalább ötvenöt százalékkal, 2050-re pedig nettó nullára kell csökkenteni egy európai irányelv szerint. A fotós olyan innovatív megoldásokat fényképezett, amelyek lehetővé teszik e célok elérését. 

Simone Tramonte, Olaszország

Ez a naperőmű (Fuentes de Andalucía, 2021. október) szünetmentes áramellátásra képes. Napfény helyett könnyebben tárolható naphőt használ az áramtermeléshez.

 

A geotermikus erőműből származó szén-dioxidot geotermikus kutakba vezetik vissza, így minimalizálva a környezetszennyezést (Izland, 2020)

A haldokló folyó

 

A méhészkedő Anfredo, Ubaldo és José 2022 márciusában Wenden közelében, az arizonai sivatagban, az Egyesült Államokban. A Colorado folyó vízhozamának jelentős csökkenése miatt – amit az eső hiánya és a megnövekedett vízhasználat idézett elő – a méhészek kénytelenek vályúkból „itatni” a méheket. A hőség és a szárazság legyengíti a méheket, így fogékonyabbá válnak a kórokozókra és az élősködőkre, és hatással van a növényekre is, amelyekből táplálkoznak. 2019-2020-ban az USA-ban 43 százalékkal csökkent a növények beporzásához nélkülözhetetlen méhcsaládok száma. A zsűri úgy vélte, hogy ez a visszafogott helyi portré egy globális környezeti problémára hívja fel a figyelmet.

Jonas Kakó, Németország

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .