Ki gondolná, hogy évezredek mélyére kell ásnunk, hogy megtaláljuk az első ünnepi torta emlékét? Egyes legendák ugyanis az időszámításunk előtti 324-ben történt szúzai menyegzőhöz kapcsolják a dióval, mandulával, szárított gyümölccsel és egyéb nyalánkságokkal töltött, mézzel összeragasztott édesség megjelenését.

Az ünnepségen egyes források szerint nagyjából tízezer makedón és görög harcos kérhette nőül az erőszakkal összefogdosott perzsa lányokat. Maga az „ötletadó” sem maradt ki a kézfogóból: a makedón király, Alexandrosz, azaz Nagy Sándor Sztateriát, a legyőzött perzsa király lányát vette feleségül. Elképzelése szerint az elrabolt perzsa lányok majd a tömeges keveredés révén friss vérrel pezsdítik fel a meghódított birodalom lakóit, politikai egységet és ezzel békét hozva az itt élőknek. Az esküvőt – éppen ezért – perzsa hagyományoknak megfelelően szervezték meg; ugyancsak legendába illők azok az aranycsészék, amelyekből a vendégek az áldást itták, és amelyeket ajándékként magukkal vihettek.

Édes mézes

No és a torta…! A perzsa hagyományos édességek és a népes vendégsereg okozta helyhiány adhatták az ötletet az ambiciózus szakácsoknak, hogy rétegesen egymásra rakott süteményeket készítsenek. Az ott feltálalt torták persze nagyon mások voltak, mint mai társaik: gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák keverékéből készültek, az alkotórészeket méz tartotta össze. A középen elhelyezett töltelék édes, mézzel ízesített kecsketúró volt. A torta tetejét mézbe mártott rózsaszirmok díszítették, a tisztított fehér mandulahasábokkal pedig az eseményre vonatkozó jóslatok jeleivel dekorálták a készítményt. Azt nem tudjuk, hogy ízlett-e a torta a vendégeknek, de azt igen, hogy Nagy Sándor terve nem vált be, a harcosok megalázónak tartották a rájuk erőszakolt frigyet, a „menyasszonyok” pedig rettegtek az ellenségből lett vőlegényektől. A torta azonban mégiscsak megtetszhetett a résztvevőknek, mert híre messzi földre eljutott.

Artemisznek is készülhetett 

Más források a helléneket, azaz az ókori görögöket tartják a torta feltalálóinak, hiszen ők gyakran készítettek édességet Artemisznek, a görög istennőnek, Zeusz és Létó lányának, akinek „reszortja” a vadászat, a természet védelme volt, beosztása a tizenkét tagú „olümposzi kormányból” egy mai környezetvédelmi miniszternek felelne meg. De a holdat is ő személyesítette meg, ezért nemcsak kerek, hanem félhold alakú süteményekkel is áldoztak neki. Ráadásul a termékenység biztosítása is hozzá tartozott, sokan imádkozhattak hát hozzá, és sok tortát készíthettek neki a gyermek­áldásért könyörgők. 

Megint csak új források szerint a mai értelemben vett születésnapi torta germán földön született meg: a Geburtstagstortének nevezett sütemény tésztája már finomabb, simább állagú volt elődeinél. Az idő múlásával egyre fontosabb lett a külcsín: a technológia fejlődése magával hozta a finomított cukrot és a legkülönbözőbb sütőformákat – persze a drága hozzávalók századokon át már csak a gazdag arisztokrácia konyháján tették lehetővé a tortasütést. Tréfás születésnapi meglepetések azért a középkorban is születtek, Angliában például különböző apró tárgyakat sütöttek a tésztába, ha gyűrűt talált benne a szerencsés nőnemű vendég, esküvőben reménykedhetett, de ha gyűszűt, bizony, a vénlányok keserű sorsa várt rá, amelyben varrogatással kellett megkeresni a betevő falatot. 

Érdekes módon viszont Amerikában viszonylag hosszú időbe telt, míg a születésnapi torta az ünnep elengedhetetlen részévé vált: még a módosabb amerikai családoknál is csak az 1850-es években vált kötelezővé a szülinapi parti. A szülinapi zsúrok fénykora az 1870 és 1920 közötti évekre esett, amikor az amerikai iskolákban is elkezdték bevezetni az életkor szerint tagolt osztályokat. Ugyancsak amerikai hagyomány az „édes tizenhat”: a tizenhatodik születésnapjukat ünneplő fiatal lányok társaságban történő bemutatása.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .