Kívülről nézve rejtély, miért lesz éppen ez vagy az a zenész, színész, előadó népszerű a fiatalok körében, hiszen a divatok szédítő gyorsasággal változnak, a szubkultúrák világa pedig több kisebb csillag körül forog. Vannak viszont olyan sztárok is, akik hosszú távon is a rajongás központjában tudnak maradni, és akiket a legkülönfélébb érdeklődésű fiatalok a világ minden pontján egyformán kedvelnek. Hogy mit esznek rajtuk? Négy sztár titkait próbáljuk megfejteni.

Harry Styles

Az 1994-es születésű, többszörös Grammy-díjas énekes, dalszerző, színész, Harry (Edward) Styles zenei karrierjét 2010-ben, a brit The X Factor című műsorban, zsenge kölyökképpel, (akkor még nem tudtuk, hogy) minden idők egyik legsikeresebb fiúbandája, a One Direction tagjaként kezdte. Styles a szemünk előtt nőtt fel és vált kifejezetten érett, sokoldalú, világszerte stadionokat megtöltő művésszé. Klasszikus rockzenei elemeket poppal keverő, számos kiváló elődből inspirálódó zenéjét és Elton John legszebb napjait idéző színpadi jelenlétét imádják a rajongók, és odavannak személyiségéért.

Miért éppen ő?
Küzd a sztereotípiák ellen Styles elkötelezetten áll ki többek közt az LMBTQ-ügyek mellett, miközben megjelenésével is folyamatosan újraértelmezi a nemi szerepeket, és küzd a sztereotípiák ellen. A még csak huszonkilenc éves énekes stílusa igazán egyedi: kiváló érzékkel, mindig a jó ízlés határain belül keveri a fér­fiasnak, illetve nőiesnek kikiáltott ruhadarabokat.
Jótékony filantróp Kifejezetten sok jótékonysági projektben vesz részt, koncertbevételeinek egy részét rendre helyi ügyek és szervezetek támogatására fordítja.
Pozitív Védjegyévé vált mottója, mely megjelenik a merchandise-termékeken is, a „Bánj kedvesen az emberekkel!” olyan üzenet, amely szembemegy napjaink bullyingkultúrájával, és azonnal megszólítja a fiatalokat.
Szilárd az értékrendje A családtagjaival, édesanyjával, nővérével és hat éve elhunyt mostohaapjával való szoros kapcsolata sziklaszilárd értékrendről tanúskodik, nagyra értékelt személyes kapcsolatai pedig a rajongókban is megerősítik, milyen fontos ezek fenntartása. Nem csoda, hogy koncertjein sokszor látni gyerekeikkel együtt bulizó szülőket is.
Rajong a rajongóiért Styles egyenesen imádja rajongóit, akiket csupa szín koncertjein pozitív energiával tölt fel, és akikből olyan közösséget épített, amihez nagyon jó tartozni. „Azt üzeni, nem vagyunk egyedül” – mondja egy rajongója.

Taylor Swift

A sokszoros Grammy-díjas énekesnő szinte veteránnak számít, nemcsak a popzene változásának szédületes tempóját ismerve, de azért is, mert 1989-ben született, tehát rajongóinak egy része még a világra sem jött, amikor ő tizennégy évesen zenélni kezdett. Azóta begyűjtött díjait, elismeréseit, sikereit felsorolni is nehéz: a Spotify zenei streamingszolgáltatónál ő a legtöbbet hallgatott női előadó, jelen állás szerint kétszázmilliónál is több eladott lemezzel büszkélkedhet, Instagramját pedig kétszázhetvenmillió rajongó követi magyar fiataloktól Jennifer Lopezig.

Miért éppen ő?
Remek dalszerző Ha énekhangját sokan nem is tartják igazán nagyra, azt nemcsak a rajongók ismerik el, hogy a countrytól indult Swift sokféle stílusban, nagyon jó érzékkel, érzékenyen szerez dalokat, legnagyobb slágereit (például a Shake it off címűt) pedig egyszerűen lehetetlen kiverni a fejünkből.
Szíven talál Swift az érzelmekre erősen ható, önazonos, mégis univerzális dalokat ír: tinik és fiatal felnőttek érzik úgy, hogy az énekesnő a szívükből szól, amikor saját életszakaszain átvergődve őszintén megírja élményeit.
Közönsége kedvében jár Az énekesnő a koncertjein száz százalékot nyújt, alázattal jár a közönség kedvé­ben. Egy tévéshow-ban beszélt arról, hogy még dalszerzés során is figyelembe veszi azt, mi érdekli a fanokat.
Állást foglal Soha nem rest a számára fontos (és a fiatalok értékrendjével is egybeeső) ügyek mellé állni. A nemi egyenlőtlenség, az abortusz, a fegyvertartás, vagy épp a faji kérdések kapcsán rendre megszólal. „Én azért szeretem, mert feminista, és nyíltan támogatja a kisebbségeket…” – foglalta össze a témában megkérdezett magyar tini.
Állja a sarat Talán mert nő, talán mert szőke, csinos, és nem siet megállapodni: Swiftet sokáig nem vették komolyan a szakmában. Az érdemei által indokoltnál sokkal több munkát kellett belefektetnie abba, hogy művészként elismerjék, és hogy többé ne lépjenek át rajta úgy, ahogy 2009-ben Kanye West, amikor egyszerűen kivette a kezéből a mikrofont egy díjátadó kellős közepén. Azzal, hogy még mindig itt van, sőt, sikert sikerre halmoz, fiatalok millióinak nyújt inspirációt.

Zendaya

A huszonhét éves, kétszeres Emmy-díjas színésznő, énekes, táncos Zendaya generációjának egyik legígéretesebb tehetsége, divatházak arca, stílusikon, és generációs szerepmodell is. Gyerekszínészként, reklámokban, majd Disney-sorozatokban tűnt fel, később Pókember-filmekben, majd az egyébként magyar operatőr által is jegyzett HBO-klasszikusban, az Euphoriában kapott szerepet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .