“Mindig nők vettek körül, őket próbáltam megérteni egész életemben” – Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal

Élmények, emberek, gondolatok. Milyen hatásokra válunk azzá, akik ma vagyunk? Az író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember, a Líra kiadói csoport kreatív­igazgatója a könyvekkel való kapcsolatáról és az életét meghatározó nőkről mesél.

1. Sokfélék vagyunk

A Városliget környékén nőttem fel, délutánonként ott bandáztunk, vagy kerítéseket másztunk a környékbeli utcákban. A Rippl-Rónai utcában laktunk anyámmal és nagyanyámmal egy leválasztással létrejött másfél szobás lakásban, az utca másik végén állt a nagyanyámék elkommunizált villája, néha elsétáltunk előtte. Én így is az „úri gyerekek” közé tartoztam, a Szondi utcán túl a szegényebb gyerekek laktak, de együtt jártunk a Bajza utcai általános iskolába. Akkor tanultam meg, hogy sokfélék vagyunk, és talán ennek köszönhetem, hogy ma bárkivel szót értek. 

2. A szabadság nem parttalan

Kitaláltam, hogy a híres szentesi gimnázium drámatagozatára fogok járni. Fel is vettek, csakhogy rajtam kívül mindenki vidéki volt, fővárosiként nem volt könnyű beilleszkednem. Ráadásul mindenki szeretett szerepelni, én meg addig azt hittem, ez csak az én erősségem. Eredetileg úgy mentem oda, hogy színész leszek, de fél éven belül rájöttem, hogy van, aki nálam sokkal jobb ebben. Szerencsére az irodalom legalább annyira érdekelt, onnantól ezzel akartam foglalkozni. Még valamire jó volt az a négy év: ráébredtem, hogy a szabadság a legfontosabb dolog, de nem parttalan, a másik ember határait tiszteletben kell tartani. Ez a tapasztalat azóta is kamatozik nekem. 

3. Egy álom teljesül

Hamar lettem felnőtt. A gimi után nem jöttem haza Budapestre, hanem a pécsi bölcsészkarra jelentkeztem. A szentesi kollégiumból már tudtam, hogy a ruhámat ki kell mosni, hogy tiszta legyen, az étel meg olykor kifogy a hűtőből. Ezért az egyetem mellett mindig dolgoztam valamit, és közben azt csináltam, amit szeretek: elképesztő mennyiséget olvastam. A diploma megszerzése után egy ideig irodalomtörténetet oktathattam az egyetemen, ami egy életre pályára állított, még ha utána húsz éven át kommunikációs területen dolgoztam is. Megtanultam szigorú főnöke lenni saját magamnak. Amúgy hajlamos vagyok a szétszórtságra.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .