Operafesztivál Itáliában, palacsintafesztivál a franciáknál – Varázslatos esték szerte Európában

Fent az égbolt csillagai, lent a színpadon a kultúra sztárjai: kevés nagyszerűbb élmény van, mint egy megható előadás egy szép, langyos nyárestén a kontinens valamelyik neves szabadtéri színpadán. Nézzük, hol mulat a nemzetközi művészetkedvelő közönség!

Pálmafák árnyékában – Nizzai Dzsesszfesztivál

Ezen a nyáron július 18-ától 21-éig tartják ezt a patinás, gazdag hagyományú eseményt, melyet 1948 óta minden nyáron megrendeznek, a város legnagyobb büszkeségére. Már csak azért is, mert nem Amerikában, hanem itt, a Riviéra fővárosában találták ki, és ez volt az első nemzetközi jelentőségű fesztivál ebben a műfajban; az első alkalommal maga Louis Armstrong volt a főszereplő. Egyetlen évben maradt csak el: 2016. július 14-én véres terrortámadás történt Nizza gyönyörű főutcáján, a Promenade des Anglais-n, így a szervezők lemondták a két nappal későbbre meghirdetett rendezvényt. 

A szerelem városában – Operafesztivál Veronában

A hatalmas Veronai Arénát – fénykorában harmincezer nézőt is be tudott fogadni – tönkretette egy 1117-es földrengés, sikerült azonban annyira restaurálni, hogy nyaranként előadásokat tudjanak tartani benne. Idén már június közepétől indul a szeptember 9-éig tartó szezon, egyik legnagyobb vonzerőnek ígérkezik a tizennégy alkalommal műsorra kerülő Aida és a legendás Carmen, mindkét opera leghíresebb rendezőjük, Franco Zeffirelli színpadra állításában. De lesz Nabucco-bemutató, játszani fogják A sevillai borbélyt, a Rigolettót, a Traviatát: szóval az operairodalom talán legnépszerűbb remekeit. Persze, a veronai kiruccanásból nem maradhat ki a kötelező séta Júlia erkélyéhez, hiszen a város legnagyobb vonzerejét Shakespeare-nek köszönheti: a Rómeó és Júlia története ma is megdobogtatja a szíveket. 

A szemnek is gyönyörűség – Chorégies d’Orange

Százhárom méter magas homlokzatával a Rhône völgyében fekvő, franciaországi Orange ókori színháza az összes nagyszerű római amfiteátrum közül az egyik legépebb állapotban fennmaradt építmény, mely ma is a kultúra fontos fellegvára. 1971 óta az amfiteátrum Chorégies d’Orange néven híres nyári operafesztivál helyszíne. A félkörben emelkedő antik nézőtéren egyszerre nyolcezer-ötszáz vendég fér el: nagy közönséget megmozgató operákat játszanak itt, kedvenc repertoárdarab az Aida, a Carmen, a Tosca és a Norma. De a balett­előadások is népszerűek, idén különleges csemegének ígérkezik a milánói Scala balett-tagozatának július 15-ére meghirdetett vendégszereplése.

Színes, színesebb, legszínesebb – KeNaKo Berlinben

Július 20. és 30. között rendezik a berlini Alexanderplatzon a KeNaKo fesztivált, amely alighanem a legszínesebb nyári rendezvény német földön, és minden elemében Afrikáról szól. A tíz nap alatt érdekes előadások, viták hangzanak el erről a hatalmas kontinensről, és jövőjéről, amely még mindig rejteget titkokat. Esténként az egész város vérforraló muzsikában úszik, nappal pedig nagy forgalmat bonyolítanak le a téren felállított standok, amelyek egzotikus étel- és italválasztékukkal kápráztatnak el, és természetesen megtaláljuk a kínálatban a jellegzetes színes afrikai viseleteket, ékszereket és egyéb kézműves tárgyakat is.

Wagner-rajongóknak – Bayreuthi Ünnepi Játékok

Wagner Parsifal című operájával veszi kezdetét július 25-én a Bayreuthi Ünnepi Játékok: azzal a művel, amelyet a zeneszerző a „zöld dombra” szánt alkotásai közül utolsóként mutattak be itt 1882. július 26-án, csaknem fél évvel Richard Wagner halála előtt. Az ünnepi játékok idén különleges meglepetéssel szolgálnak, a művészetet ugyanis a kiterjesztett valóság eszközein keresztül is élvezhetik a rajongók. Az AR-szemüvegeket viselve sokkal különlegesebb lesz a vizuális hatás, és kinyílik a tér. Az operafesztivált még maga Richard Wagner indította el 1876-ban, de odaadóan támogatta a rendezvénysorozatot a felesége, Cosima Wagner, Liszt Ferenc lánya is. 1951 óta évenként rendezik meg ezt a zenei ünnepet, melyet a világ legjelentősebb operafesztiváljai között tartanak számon. 

Mozart és Strauss nyomában – Salzburgi Ünnepi Játékok

Idén július 20. és augusztus 31. között rendezik meg Mozart szülővárosában a klasszikus zenei élet egyik legnagyobb eseményét, amely már 1920 óta  – néhány második világháborús évet kivéve – a zenerajongók igazi csemegéje. A negyvenhárom napig tartó rendezvényen százhetvenkilenc előadás szerepel tizenöt különféle helyszínen; az operabemutatók közül a legnagyobb eseménynek Mozart Figaro házassága című előadása ígérkezik, valamint két Verdi-opera, a Macbeth és a Falstaff. A színházi darabok középpontjában pedig idén is Hugo von Hofmann­sthal műve, a Jedermann (Mindenki) áll, amellyel egykor – több mint száz éve – megnyitották az ün­nepi játékokat. Az érdem többek között a zeneszerző Richard Straussé és a színi igazgató Max Rein­hardté, aki éppen százötven éve született.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .