A puszta elsőre kicsit zárkózott, de aki egyszer beleszeret… – Egy nap a Hortobágyon

Ülünk a csárda teraszán egy verőfényes nyári napon, és miközben belemerítjük kanalunkat a sűrű szürkemarha-gulyásba, rácsodálkozunk, hogy a tornácon muzsikáló cigányzenészeknek ugyanolyan jól áll a Most múlik pontosan, mint a Csillagok, csillagok vagy egy Morricone-filmzene. A szánkban szinte szétolvad a habkönnyű szilvalekváros gombóc, és a világ egyszeriben közelít a tökéleteshez.

Karikásostor-csattogtatás, kézművesvásár, pásztormúzeum, Kilenclyukú híd. Már a csárda környékén meglegyinti a látogatót a hortobágyi romantika, de ha kíváncsiak vagyunk, miért ejtette rabul oly sok ember szívét a rónaság, ki kell menni a puszta szívébe. 

„Természeti szépséget elmondani annak, aki hasonlót nem látott, nem lehet. Hogyan érti meg a késő nemzedék, ha azt mondom, hogy asztalsima terület oly távolságban, ameddig a szem ellát. Megrendítő, mikor az ember megáll a közepén, s körülnéz. Az ősidők végtelensége, komor vigasztalansága, amely azonban nem lehangoló, hanem fölemelő. Az ember először is nagyot lélegzik. Teleszívja a tüdejét szabadsággal, békességgel, tömör nyugalommal. Az az érzés támad fel, hogy az ember és a Természet millióéves harcban nőtt össze az örök istenséggel, a vad természettel” – írta Móricz. 

Petőfinek a puszta iránti rajongása szintén legendás, ő így vallott erről egy levelében: „…nagyszerű látvány következik: a puszta, a Hortobágy! Hortobágy, dicső rónaság, te vagy az Isten homloka. (…) Mennyivel hosszabb utat tesz itt a nap, mint máshol! Megmérhetetlen a látóhatár, s olyan, mint egy kerek asztal, leborítva az ég világoskék üvegharangjával, melyet egy felhőcske sem homályosít.”

Hasonló szerelembe esett a tájjal ifjúkorában a mi kalauzunk, dr. Aradi Csaba,­ az idén ötvenéves Hortobágyi Nemzeti Park nyugalmazott igazgatója is, aki szerint a puszta neveli, türelemre inti a ma rohanó emberét. Mint mondja, abban is lehet gyönyörködni, ahogyan a messzeségben a föld és az ég összeér, de abban is, ha leguggolunk, a természet részévé próbálunk válni, és várunk. Megjelenésünkre minden megriad, elfut, menekül, ami él és mozog, de ha csendben figyelünk, szép lassan vissza­tér. Érdemes időt szánni erre, és azt is elfogadni, hogy nem vehetjük biztosra, az adott pillanatban mit kapunk a természettől. Hogy ismét Móriczot idézzük: „A Hortobágy nagy úr. Az csak annak ad, akinek akar. Olyan, mint a szűzlány. Kényes és válogatós. Csak ­szerelemből.”

Magyar sorsszimbólum

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, a világörökség része. Európa egyik leghatalmasabb füves pusztája valamikor a Tisza és mellékfolyói ártere volt. Felszínén gyepek és erdők, mocsarak, löszös és szikes területek mo­zaik­ja rajzolódik ki. A tájat az áradások, az időnként még ma is fellobbanó tüzek és a legelő állatok formálták-formálják. Amikor a klímaváltozás hatásairól kérdezem, kísérőnk azt mondja, mivel itt egyébként is a meleget és a szárazságot viszonylag jól tűrő fajok honosak, a flórában és faunában nincs jelentős változás, hacsak az nem, hogy a korábban a tőlünk északabbra fekvő területekről a téli hideg elől idevándorló fajok ritkábban teszik tiszteletüket nálunk: már nincs okuk rá.

A Hortobágy egyedülálló érték, sokak szerint a magyar táj (és a magyar lélek) esszenciája. Máig őrzi sajátos tájszerkezetét, különleges növény- és állatvilágát, ráadásul a pásztorok itt a mai napig folytatják apáról fiúra szálló hivatásukat. Ahogyan Aradi Csaba fogalmaz, a Hortobágy évszázadok tárgyi és szellemi örökségét őrizte meg, természeti gazdagsága, tájképi szépsége, néprajzi hagyományai együttesen emelik féltve őrzött nemzeti kincseink közé. Mint mondja, a puszta a végletek világa, ahol fölsejlik nomád eleink élete, kapcsolata a csodálatos, de a megélhetéshez szükséges javakat szűken mérő természettel, tehát mindazzal, ami a Hortobágyot magyar sorsszimbólummá emelte.

Aki kíváncsi minderre a gazdagságra, az – bizonyos feltételekkel – szinte bármilyen eszközzel bejárhatja a pusztát: gyalog, biciklivel, lóháton, autóval, szekéren, kisvasúttal vagy csónakkal. Érdemes előre eltervezni, pontosan mit is szeretnénk megtapasztalni, mert bizonyos látnivalókat csak előzetes bejelentkezés után, esetleg csoportosan lehet megnézni. A nemzeti park honlapja (www.hnp.hu) bőséges információval lát el, de a csárdával szemközt található modern, interaktív bemutatóknak is helyet adó látogatóközpontban szintén kérhetünk segítséget, hiszen ott is komplett túraajánlatokkal várnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .