Versenyfutás az idővel – A törökországi földrengés és a mentési munkálatok

Hatalmas földrengés rázta meg február 6-án, a reggeli órákban Törökország déli részét. A katasztrófa napról napra mind pusztítóbbnak bizonyult, és még lapzártánkkor, egy héttel később is egyre csak növekszik az áldozatok száma. Már az első napon az egész világ összefogott. Magyarországról is számos kutatócsoport segített az áldozatok mentésében.

Február 6-án, hétfő reggel érkeztek az első híradások a törökországi földmozgásról. Az ország alelnökét, Fuat Oktayt az MTI idézte. Úgy nyilatkozott, hogy legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali rengéseknek, amelyek tíz tartományt érintenek. A katasztrófában legalább 1710 épület összeomlott, köztük egy kórház Hatay tartomány Iskenderun városában. Ismertette azt is, hogy addig 78 utórengést regisztráltak, közülük három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os volt. A károk miatt lezárták a Hatay repülőteret, míg Kahramanmaraşban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A földmozgások következtében még Gaziantep történelmi vára is – amely évszázadokon át tartotta magát – súlyos károkat szenvedett. A reggeli, 7,8-as erősségű rengést nem messze, Kahramanmaraş tartományban egy 7,7-es erősségű követte. Aznap a halottak és sebesültek száma is többszörösére emelkedett. A török vezetés szerint a mostani a legsúlyosabb természeti csapás az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket az ország keleti részén. A katasztrófa nemcsak Törökoszágot, de Szíriát is megrázta: itt is többmilliónyian maradtak fedél nélkül.

A számok sokkolók, de annál nehezebb feldolgozni a rengés közben és után készült videófelvételeket. A hihetetlenül erős földmozgások során az emberek leguggolnak és megkapaszkodnak, vagy csak lefekszenek a földre, olyan erővel hullámzik alattuk a talaj. Egy buszpályaudvar felvételein óriási erővel rángatják a rengések a járműveket. Ennél pedig csak a kártyavárként összedőlő épületek látványa hihetetlenebb, valamint a szétszakadó gázcsövek okozta robbanások nyomán keletkező tüzek.

Összefogás

Még aznap világméretű összefogás jött létre, hogy segítse Törökországot a katasztrófa átvészelésében, és hogy minél többeket menthessenek meg a mentőcsapatok. Mindezt több tényező is nehezítette: A földrengés sújtotta vidéken nehéz az előrehaladás a mindenütt a földön heverő romok miatt. Megsemmisült az infrastruktúra – például­ összeomlott a mobiltelefon-hálózat is, és nagyon nehéz kommunikálni. További nehezítő tényező, hogy az ország belső részén a tél hasonlóan hideg, mint nálunk. Éjszakánként keményen fagy, ez pedig jelentősen rontja a romok alatt rekedtek túlélési esélyeit. 

Drámaibbnál drámaibb történetek és képek érkeztek folyamatosan a mentés helyszínéről. Emlékezetes annak a szíriai nőnek a története, aki a romok alatt adott életet a szír–török határvidéken. A kisbabát meg tudták menteni, de az anya belehalt sérüléseibe. Vagy ott az a szívszaggató fotó, amelyen egy török apát, Mesut Hencert látjuk, akinek tizenöt éves lánya, Irmak holtan ragadt a romok alatt. A férfi órákig szorította halott lánya kezét. 

A pénzadományok mellett a világ minden részéről mentőcsapatok érkeztek a térségbe. A magyar külügyminiszter tájékoztatása alapján hazánkból 116 főből és 19 mentőkutyából álló mentőegység indult Törökországba. Aleppóban, Szíriában két mozgó orvosi rendelőt helyezett üzembe a Máltai Szeretetszolgálat a magyar kormány ötvenmillió forintos támogatásával.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság alakulata kedden három embert mentett ki a romok alól. Közben megérkezett az országba a HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport, és a Baptista Szeretetszolgálat is már kedden kimentett egy fiút Antakya városában. Szerdára a magyar mentőcsapatokban már 156-an dolgoztak, 28 mentőkutyával, és összesen 21 túlélőt hoztak a felszínre. A kint tartózkodó tudósítók beszámolói alapján az emberek nagyon segítőkészek. Törökország civil lakossága összefogott, mindenhol ételt és vizet osztanak a rászorulóknak. Még az épen maradt épületekben sem tartózkodik senki, mert attól tartanak, hogy a statikailag sérült házak összedőlhetnek egy utórengésben. Ezért sokan az utcán töltik az éjszakát, aki teheti, meleg ruhákkal, takarókkal segít másokon.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .