Manapság, amikor minden rohamosan drágul, a boltban alaposan megnézzük a termékek árát, akár azt is pontosan tudjuk, hány forint éppen a benzin és az euró. Annak viszont, hogy a bankszámlánkra mennyit költünk, már jóval kevesebb figyelmet szentelünk. Pedig érdemes alaposan utánanézni: néhány apró változtatással akár több ezer forintot is megspórolhatunk.

A megfelelő számla kiválasztásához hasznos megvizsgálni fizetési szokásainkat. Alig hordunk magunknál készpénzt, és szívesen fizetünk inkább kártyával vagy telefonnal? Sokszor utalunk? Vagy ellenkezőleg: bár a jövedelmünk a bankszámlára érkezik, felvesszük az egészet, és készpénzzel vásárolunk? Jó, ha tudjuk: havonta kétszer bármelyik bank automatájából díjmentesen vehetünk fel pénzt (összesen 150 ezer forintig). Ez az ingyenesség viszont csak akkor jár, ha a bankunknál formanyomtatvánnyal igényeljük. A készpénzfelvételt már csak azért is szerencsés előre megtervezni, mert a legtöbb banknál a költségét egy fix alapdíjból, illetve a felvett összeg bizonyos százalékából számolják ki. Tehát könnyen előfordulhat, hogy néhány ezer forinthoz is több száz forintért juthatunk hozzá.

Kis odafigyeléssel az utalások költségén szintén spórolhatunk. Ha például a közműszámláinkat csoportos beszedési megbízással rendezzük – tehát megengedjük, hogy a társaság rendszeresen, automatikusan levonja tőlünk a pénzt –, azzal lefaraghatunk a kiadásainkból. Néhány száz forintért előfizethetünk olyan netbankos csomagra is, ahol havi száz- vagy akár ötszázezer forint összeghatárig korlátlan számú utalást indíthatunk.

Értesítés ezrekért

Még a mobilalkalmazások előtti időből maradt ránk az a szokás és beállítás, hogy minden számlamozgásról – vásárlásról, utalásról, készpénzfelvételről – sms-t kérünk a banktól. Az értesítésekkel folyamatosan tájékozódhatunk, hol tart az egyenlegünk, de ami még fontosabb: ha a pénzünket illetéktelenek költenék, mert például elveszítettük a kártyánkat, arról azonnal tudni fogunk.

A banki sms hátránya viszont, hogy akár a havidíjas szolgáltatás része, akár külön, egyesével fizetjük az üzeneteket, viszonylag drága: éves szinten sok ezer forintot számolnak fel érte. Pedig olcsóbban is megúszhatnánk, például, ha beállítunk egy összeghatárt, és, mondjuk, csak az ötezer forint feletti vásárlásokról kérünk értesítést. De ami még ennél is egyszerűbb: már a legtöbb pénzintézet rendelkezik olyan telefonos applikációval, amely ingyen értesít minket minden pénzmozgásról.

A rugalmasság értéke

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .