Végre eljutottam a Nagy Almába! A modern világ pulzáló közepébe, a pénzvilág szívébe, kedvenc rendezőm, Woody Allen birodalmába. Eddig a filmek és a dalok voltak a sorvezetőim, ha az amerikai metropoliszról írtam, a valóságban se lett másképp. És New York nem okozott csalódást.

A repülőtérről érkező vonat pont Manhattan szívében tesz le. Felemelem a fejem, és ott tornyosul előttem az amerikai álmot önmagában megtestesítő Empire­ State Building, csak King Kong hiányzik a tetejéről. Ez volt New York első felhőkarcolója, amely 1931-ben, a világválság alatt készült el, és háromszáznyolcvanegy méteres szédítő magasságával máig az ember korlátlan kreativitását hirdeti. Csillogva, ragyogva világítja meg az éjszakát, miközben alatta a mélyben még éjfélkor is nyüzsögnek az emberek, mint valami óriási hangyahad. „Fel akarok ébredni a városban, amely nem alszik…” – dúdolom Frank Sinatra híres, New Yorkot ünneplő dalát, és le nem olvad a mosoly a képemről: végre eljutottam ide!

Az előkelő Dakota-ház

Ha valaki néhány évvel ezelőtt azt mondja nekem, az unokám társaságában fogom felfedezni az álmok városát, kinevetem. Márpedig ez történik. Férjemmel délelőttönként fogjuk a fiunk egyéves kislányát, és hosszú­ kalandtúrákra indulunk vele. Első nap felkeressük a Central Parkot. A város tüdeje maga is város a városban, két jégpályával, tavakkal, hidacskákkal, állatkerttel, s nem utolsósorban fákon szaladgáló mókusokkal. Utóbbiak annyira az emberhez szoktak, hogy kézből esznek, alig tudjuk elkönyörögni a babát a legközelebbi játszótérig. Amíg a nagyapja hintáztatja, én megnézem az Upper West Side-on – a parktól nyugatra eső városnegyed – álló Dakota-házat. Ebben a közel száznegyven éves, palotának is beillő épületben lakott valaha John Lennon, a Beatles legendás tagja, míg 1980. december 8-án a kapu előtt le nem lőtték. Emlékszem a sokkra, az egész világ, jómagam is, szívből gyászolta a zseniális zenészt. Özvegye és fia máig ebben a házban laknak, és luxusapartmanjaikból figyelik a Central Park lüktető életét.

Ikonikus filmek helyszínei

Az utóbbi ötven év során ikonikussá vált filmek hadát forgatták a parkban. Ráismerni vélek a konflisra, amelyen Isaac ül fiatal szerelmével Woody Allen Manhattan című filmjében; a sziklára, amely körül Robin Williams pucéran szaladgál A halászkirály legendájában, mondván, „a kis fickónak is kell egy kis friss levegő”; és a madaras óriásnőt is van szerencsém megpillantani, aki a Reszkessetek, betörők! második részében halálra rémiszti Kevint, a kisfiút, akiről újfent megfeledkezett a családja. Ő azonban nyomban feltalálja magát, New Yorkba utazik, és kivesz egy luxusapartmant a Plaza Hotelben.
A legendás szálloda a Central Park déli sarkán, a Fifth Avenue elején található. Végtelenül elegáns, előtte parádés lovas kocsik csilingelnek, mögötte a patinás Bergdorf Goodman üzletházban világmárkák luxuscikkei kínálják magukat.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .