Összeházasodtak, és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Ez a papírforma, de az élet nem mindig a papírforma szerint alakul. Vannak, akik többedik nekifutásra találják meg a boldogságot ugyanannak az embernek az oldalán, és úgy érzik, mintha egy rég elveszettnek hitt mozaikdarabka került volna a helyére.

Ha az interneten rákeresünk az „exes getting back together” (az exek újra összejönnek) szókapcsolatra, alig több mint fél másodperc alatt 748 millió találatot kapunk. Úgy tűnik, a téma világszerte népszerű, és sokakkal meg is történik ez a romantikus fordulat.

Az exbackpermanently.com honlap 3512 résztvevővel végzett kutatást. A megkérdezettek legtöbbje három évvel azelőtt szakított a szerelmével, de a legfrissebb esetben is kilenc hónappal korábban. A tanulmányból az derült ki, hogy a résztvevők 71 százaléka nem jött újra össze a volt párjával, 14 százaléka egymásra talált, de ismét szakított, és 15 százaléka összejött, és együtt is maradt. Az ötven éven felüliek voltak a legsikeresebbek az ex visszaszerzésében és abban, hogy tartósan megállapodjanak egymás mellett. Az együtt maradók egyötöde boldogtalannak, míg négyötöde boldognak vallotta magát a régi-új párkapcsolatban, és ugyanennyien­ állították azt, hogy a kapcsolat jobb, mint korábban volt.

Vajon min múlik, hogy egy szerelem újjáéleszthető-e? Hogyan lehet jól csinálni, kinek sikerül, és kinek nem?

Az első és az utolsó csók

– Egy Pest megyei kistelepülésen nőttem fel, 1989-et írtunk, amikor tizennégy éves voltam – meséli Juli, a negyvennyolc éves könyvelő. – Akkoriban az volt a szokás, hogy a fiatalok suli után átjártak egymáshoz beszélgetni, zenét hallgatni, társasozni. Egy esős, késő őszi délután az egyik srác felajánlotta, hogy hazakísér. Útközben bevallotta, hogy nagyon tetszem neki, szereti, hogy laza vagyok, és vagány. Nekem meg imponált az őszintesége, a nyitottsága, az okossága, és főleg az, hogy beszélt az érzéseiről. Egy pár lettünk. Egymástól kaptuk az első csókot, együtt tanultuk, milyen a tiniszerelem. Aztán pár hónap múlva részemről valahogy csillapodtak az érzelmek. Őt nagyon megviselte a szakítás.

Juli elkezdte a középiskolát, más társasága lett, Bálint a vizsgái után dolgozni kezdett, majd elvitték katonának. Mindketten a falujukban maradtak, de a két végén éltek. A fiú is, a lány is megházasodott, gyerekeik születtek, Juli közben Budapestre költözött. Harminc évig nem találkoztak egyetlenegyszer sem, pedig Juli rendszeresen járt haza a szüleihez, Bálint pedig még mindig ott élt a családjával.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .