Senki sem zavar meg a nézelődésben, bátran és ráérősen szöszmötölhetünk a kincsek között nagy szellemekkel randevúzva, a levegőben úszó porszemek különös táncától kísérve. Ezért szereti és keresi-kutatja szerzőnk a könyvek kultikus lelőhelyeit a nagyvilágban, és most a legkülönlegesebbekből ad ízelítőt.

Gyönyörűség szemnek és szellemnek: El Ateneo Grand Splendid (Buenos Aires)

Nem tévedett a National Geographic bírálóbizottsága, amikor 2019-ben a világ legszebb könyvesboltjának kiáltotta ki Argentína büszkeségét. Az épület eredetileg színház volt, a Teatro Grand Splen­did társulatának adott otthont. A színházat később átalakították mozivá, itt mutatták be az első hangosfilmet Argentínában. 1991-ben azonban az akkor éppen újra színházként működő intézmény csődbe ment, már lebontásának idejét is kiírták, amikor az Ateneo Kiadó közbelépett, megvásárolta az épületet, és merész ötlettel könyvesbolttá alakíttatta át. A nézőtér széksorait eltávolították, de meghagytak szinte mindent, ami a patinás színházra emlékeztet. A vörös bársonyfüggöny mögött kis bár rejtőzik, a frissen pörkölt kávé illata belengi a teret. Vasárnaponként a színpadon álló zongora is megszólal: nagy művészek szívesen adnak koncertet itt. Nem csoda hát, hogy évente több mint egymillió látogatót vonz a bolt, amelyben természetesen mégiscsak a könyveké a főszerep.

A tudás templomában: Boekhandel Dominicanen (Maastricht)

Hollandia legöregebb, 1294-ben épült gótikus templomában az elmúlt kétszáz évben rendeztek bokszmeccseket, autókiállításokat, működött itt nyomda, tároltak bicikliket és tűzoltó-felszereléseket. Így ment ez egészen 2006-ig, amikor is végre megtalálták a hozzá illő új funkciót: könyvesbolttá alakították. Évi hétszázezer látogatójával és ezerötszáz rendezvényével az egyik legnépszerűbb hely a könyvesboltokban igazán nem szűkölködő városban. A sikerhez nyilvánvalóan hozzájárult a neves Merkx+Girod építészeti iroda kreativitása: hatalmas, könyv formájú kapukkal választották szét az impozáns belső tereket, a kórus helyére került a kávézó, ahol egy kereszt alakú asztal mellett ücsörögve ihatjuk meg a feketénket. A mennyezetről pedig három festett püspök figyeli a lenti színes kavalkádot…

Méltóság a munkában: Livraria Lello (Porto)

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .