A kiemelkedően magas magyarországi infláció mindannyiunkat megzavart és elkedvetlenített. Azonban ideje felébredni a bénultságból. Miközben természetesen fontos takarékoskodni, és meghúzni a nadrágszíjat – ha még lehet egyáltalán –, érdemes arra is koncentrálni, hogyan növelhetjük a családi kassza bevételeit.

Ha a szűkebb környezetünkben körülnézünk, tapasztalhatjuk, hogy ismerőseink és családtagjaink is alkalmazkodnak a megváltozott viszonyokhoz. Lejjebb tekert termosztát a lakásban, kevesebb autóhasználat és több tömegközlekedés, észszerűbb élelmiszer-vásárlás és folyamatos akcióvadászat: a társadalom szinte minden rétege jobban átgondolja, miből és mennyit fogyaszt. De az állandó megszorítás mellett van még egy másik módszer is: ha igyekszünk több bevételhez jutni.

Kérjünk fizetésemelést

Egy barátom, Orsolya, azt mesélte egy beszélgetésünk során, hogy hat éve nem kapott béremelést a munkahelyén, miközben egyre drágább minden, ráadásul egyre több munkát is kell végeznie. Úgy érezte, járna neki némi pluszpénz, és sérelmezte, miért nem veszi ezt észre a főnökség. Azt találtam neki mondani, hogy azért, mert senki sem gondolatolvasó, úgyhogy próbálja meg nyugodt körülmények között megemlíteni a problémáját. Néhány hét múlva örömmel újságolta, hogy kérését jól fogadta a főnökség, és kapott emelést. (Más kérdés, hogy azóta eltelt fél év, és az egészet felfalta az infláció.) Vannak olyan – jellemzően külföldi tulajdonú – cégek Magyarországon, amelyek felismerték, hogy dolgozóikat kompenzálni kell. De ha a munkaadónk nem emeli meg automatikusan a bérünket, érdemes jeleznünk, hogy szeretnénk többet kérni. 

– Hiszek abban, hogy ha jó a munkahelyi légkör, akkor erről nyíltan lehet beszélni – mondja Sárdi-Papp Réka. A business coach szerint a cégek vezetése számára is egyértelmű, hogy a korábbi fizetésekből egyre nehezebb kijönni itthon. Nem kell körmönfont módon kommunikálni, hanem érdemes már előre szólni, miről szeretnénk négyszemközt beszélgetni, ne a folyosón vagy a kávézóban zúdítsuk a főnökre váratlanul a témát. – Az is fontos, hogy ne szorítsuk sarokba a munkáltatót. Ne fenyegessük meg felmondással, ha nem ad azonnal harmincszázaléknyi emelést. Legyen ez egy partneri beszélgetés.

Végső soron persze be lehet lengetni a felmondást, de Pálffy Viktória HR-szakértő szerint ezt akkor érdemes megtenni, ha valóban van másik ajánlatunk. Ám mindenképpen javasolt pozitívan tálalni a mondanivalónkat. – Mondjuk el, hogy nagyon szeretnénk maradni, szeretjük a munkánkat, kedveljük a vezetőnket, és hogy hosszú távra tervezünk a céggel – tanácsolja a szakember –, viszont változtak az anyagi körülményeink, és emiatt­ sajnos lépéskényszerbe kerültünk. Ha jól kommunikálunk, emelhet a cég a bérünkön, vagy akár magasabb pozícióba is helyezhetnek, de tizenöt-húsz százalékos fizetésemelésnél magasabbal ne nagyon számoljunk. Ha ennél többet szeretnénk – huszonöt-harminc százalékot legalább –, akkor a tapasztalatok alapján már tényleg munkahelyet kell váltani.

Váltsunk munkahelyet

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .