Délután kettőkor ülök le beszélgetni Székely Orsolyával, akinek a foglalkozása: konfliktuskezelő. Nemrég ébredt: ezen a héten rendezkedett be Washingtonban, és az új lakásából hív. A háttérben pakolnak, valaki éppen fúr valamit, de a diplomata meg sem rezzen. Sokkal keményebb körülmények között is tartott már megbeszélést, a világ számos forró pontján. Ő ma az egyik legmagasabb szintet elérő magyar szakmai diplomata.

Az interjúalanyokból előzetesen fel szoktam készülni. Elolvasom a velük megjelent interjúkat és egyéb cikkeket. Ha van, megnézek videókat, utánaérdeklődöm közös ismerőseinknél. Székely Orsolya esetében erre semmi esélyem. Hosszan túrom a netet, de szinte sehol semmi. Mígnem belefutok a szakmai oldalába, ami viszont váratlanul impozáns. Jogi tanulmányok után számos külföldi iskola – többek között a Harvard és Oxford. Karrierjét az európai emberi jogi bíróságon kezdte jogászként, majd az Európa Tanács vezetőjeként Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában dolgozott tíz évig. Miután megszületett a kislánya, szakértői munkára váltott, amely még bonyolultabb helyzetű országokba hívta. Jött Afganisztán, Mianmar, India, Nepál, Banglades és Kirgizisztán. A mostani, világbanki állás előtt Bécsben az EBESZ-főtitkár (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet – a szerk.) tanácsadója volt. Egy éve nyerte el a Világbank elszámoltathatósági mechanizmusának titkára pozíciót, ami egy független alelnöki pozíciónak felel meg. A Világbank az egyik legnagyobb pénz- és tudásforrás a fejlődő országok számára, és elkötelezett a szegénység csökkentése, a közös jólét növelése és a fenntartható fejlődés előmozdítása iránt. Székely Orsolya a világbanki projektek esetleges sérelmeit vizsgálja környezetvédelmi és társadalmi szabályok szempontjából. Mindenesetre, nincs hatalmas hírverés a munkája körül. 

– Rendszerint nem, vagy csak keveset tudok beszélni a munkámról, a projektjeimről – mondja. – Nem azért, mert titkosak: inkább a bizalmas jelzőt használnám rájuk. Például azért is, mert ezáltal azoknak az embereknek, akik részt vesznek a munkában, garantáljuk a biztonságát. Az eredményekről pedig azért lehet kevesebbet hallani, mert ha jól hajtottuk végre a feladatot, akkor megelőztünk – akár véres – konfliktusokat is. Ha pedig nincs konfliktus, akkor nincs hír.

Fények és pókok

Szakmai diplomatának lenni azt jelenti, hogy valakit nem az adott ország nevez ki, hanem a szaktudása és a tapasztalatai alapján kerül abba a pozícióba, amiben éppen van. Orsolya több mint húsz éve foglalkozik emberi jogokkal, fejlesztéssel és konfliktuskezeléssel-békítéssel. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .