December, január, február hóban jár, tartották a régiek. Az elmúlt jó pár év azonban rácáfolt erre. A klímaváltozás, a különböző káros környezeti hatások következményeképpen a telek egyre kevésbé hasonlítanak azokra a hajdaniakra, amikor még méteres hó borította a városokat, falvakat, és nem okozott komoly fejtörést, hogy a gyerekeinknek hogyan tudjuk megmutatni, milyen is a varázslatos téli táj.

Hógolyózás, hóemberépítés, szánkózás, síelés, vagy csak egy üdítő séta a környékbéli havas erdőkben – valamikor maguktól értődő, természetes dolgoknak, a tél örömeinek számítottak, mostanra már a ritka pillanatok táborát erősítik. 

Legszívesebben hallgatnánk a gyerekek naiv romantikától fűtött tanácsára, és egy hatalmas ruhás­szekrény levendula- és naftalinillatú bundarengetegén keresztül emigrálnánk a tél és hó meséből jól ismert örök birodalmába, a Fehér boszorkányhoz Narniába, hogy bepótoljuk az elmaradt hócsatákat, szánkós száguldásokat, hóemberépítést. De felfedezhetjük a saját Narniánkat kis hazánk határain belül is, és ha ezt hóhiány miatt mégsem sikerülne kiviteleznünk, nézzünk körül a szomszédos országokban, vajon melyik síparadicsom garantálja leginkább a mesebeli hangulatot.

Gyerekkel a síparadicsomban?

Igaz ugyan, hogy nem számítunk a nagy hegyek országának, nemzeti sportunk sem a sízés, de érdemes észben tartanunk, hogy hazánkban tizenkét pályarendszer áll a síelők rendelkezésére. A legnagyobb és a legnépszerűbb ezek közül a Bakony szívében található Eplény, ahol a síaréna nyolc lifttel és az ország leghosszabb, 7,9 kilométernyi pályarendszerével hívogatja a csúszni vágyókat. Kékestető, Mátraszentistván sípályái is garantáltan hóbiztosak, mivel ha nem esik elegendő hó, hóágyúkkal pótolják a megfelelő mennyiséget. Kedvelt hazai célpontja a síelőknek Bánkút a Bükk közepén, és a sátoraljaújhelyi sípálya, amely – annak ellenére, hogy alig egy éve nyitotta meg kapuit a téli sportok szerelmesei előtt – nagy múltra tekint vissza, hiszen a sátoraljaújhelyi Magas-hegy már a békeidőkben alpesi síversenyeknek adott otthont. Nem feledkezhetünk meg a budapestiek körében egyre nagyobb népszerűségnek­ örvendő Nagyvillám Sípályáról sem, amely Visegrádon­ működik, vagy a Börzsönyben megbújó titokzatos Nagy-Hideg-hegyről, amely már nevében is borzongató, és igazi kihívás mind a sízők, mind a turisták számára, viszont talán itt a leggyönyörűbb a tél.

Gyerekekkel síelni akkor érdemes elindulni, ha a kicsik már szereztek valamennyi hó- és lécbiztonságot, és nem teljesen ismeretlen számukra a csúszás öröme. Az országban több síiskola működik, ahol nagy szakmai tapasztalattal rendelkező oktatók már négyéves kortól oktatják a sportot, és nemcsak síelni, hanem snowboardozni is tanulhatnak a jelentkezők. A sportlétesítmények óvodáknak és iskoláknak egyaránt szerveznek táborokat. A havas lejtőket imitáló műanyag borítású sítanpályák ízelítőt adnak a gyerekeknek a sízés öröméből, nem utolsósorban pedig jóval olcsóbb egy ilyen tanfolyam, mint külföldön egy népszerű síparadicsomban, ahol az oktatást az is megnehezítheti, hogy idegen nyelven zajlik. 

Szánkózás vagy tubing?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .