Berlin úgy pezseg, mint amikor a kólába mentolos cukrot dobunk – és még jól fel is rázzuk az egészet. A német főváros hangulata egészen magával ragadó. Kelet és Nyugat, közte meg egy lebontott fal, ami valahogy még ma is izgatja az idelátogatót. Különös és kreatív atmoszféra, nagyon sokféle ember… New York jut róla eszembe – pedig külsőségekben egyáltalán nem hasonlít rá.

Most, hogy megérkeztünk a reggeli hat-húszas fapadossal, kábán szendvicseztünk és ittunk egy kávét a reptéren, majd bevonatoztunk a Flughafen-Expresszel a főpályaudvarra, neki is vághatunk a német fővárosnak. Csodás a közlekedés. A FEX úgy jár, mint a svájci óra – és jóval olcsóbb, mint kitaxizni Ferihegyre.

De az egész várost át- meg átszövi az U-Bahn és az S-Bahn hálózata. Előbbi a metró, utóbbi meg a vonat és a metró keveréke, csak ez a föld felett, magasított vágányokon és töltéseken megy egy nagy, kör alakú pályán. A Hauptbahnhof, a főpályaudvar egy óriási üvegkocka, építészeti remek, és úgy húzódnak benne alul-felül-középen a mindenféle vágányok és peronok, akár egy intergalaktikus űrállomáson. Az S-Bahn megállóit is szeretem: sokuk olyan, akár egy ívelt acélüveg garázs, nagy vasszögekkel-csavarokkal – meg a fém, a fékezés során keletkező fékpor és a gumi tömegközlekedés-szagával. Ennyit a berlini tömegközlekedés poétikájáról… Vagyis nem. Az S-Bahn ugyanis magasan fut, és a vágányok alatt hosszan ívelő boltozatú helyiségek sorakoznak szinte mindenütt. Kocsmák, mindenféle náció éttermei, minimúzeumok vagy kisboltok, ahol rengetegféle felesleges dolgot vásárolhatunk.

Kedvenc helyem Berlinben éppen egy ilyen terület: a keleti részen, a Spree folyó partján, a James Simon parknál. A kis füves területről átlátni a múzeumsziget barokk épületeire – amik között szintén S-Bahn-vágány fut, néha a vashídon át-átcsattogó vonatokkal –, és ha itt rendelünk egy berlini lager sört vagy kávét, és nézünk magunk elé hosszasan, akkor kiteleportálunk a fejünkből, és elönt bennünket valami nagyszerű könnyedség. A másik kedvenc helyem is itt van a közelben: a Hackescher Markt. Piactér volt régebben, és most is rendeznek itt kirakodóvásárt, működik zöldséges, miegymás. De éttermek, sörözők, kávézó is – és valahogy mindig elfog itt az otthonosság érzése.

A múlt nyomai

A kilencvenes években, közvetlenül a fal leomlása után hurráoptimizmus uralkodott el a  németeken, majd elkezdtek beletolni elég sok pénzt a keleti régiókba. De még az ő pénzük is kevés volt ahhoz, hogy a negyvenéves szocializmus nyomait eltüntessék arrafelé. A főváros jó része kicsit szegényes, szakadt maradt. Olcsó volt az élet, és jött is ide boldog-boldogtalan. Kreatív szakmák képviselői, kelet-európai vízvezeték-szerelők, diákok – Berlin egyszer csak azon kapta magát, hogy a lazaság, a buli és a gondtalan európai élet epicentruma. Aztán rajta ragad, hogy „cool”, vagyis menő, és beindult a dzsentrifikáció: egyre több és többféle ember áramlott ide, velük együtt némi pénz is, és a főváros szépen kimosakodott. A kilencvenes évek laza fiataljai meg középkorúak lettek, polgárosodtak és nyugira vágytak. Akinek ma Berlin még mindig túlzottan nyüzsög, az elköltözik a környező nagyvárosokba. Például Lipcsébe, amit sokan az „új Berlinként” emlegetnek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .