Készen állnak Rishire? – Az új brit miniszterelnök a nők kedvence

2022. október 25-én Rishi Sunak lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke. A The Times of India szerint ezzel „nemcsak a legfiatalabb brit miniszterelnök lett, hanem az első nem fehér, indiai származású, hindu vallású férfi is, akit erre a posztra megválasztottak”. Sunak nagy változásokat tervez Nagy-­Britannia élén. Kérdés, mit tud majd belőlük megvalósítani.

III. Károly brit uralkodó a konzervatív tory párt frissen megválasztott vezetőjeként kérte fel Sunakot a kormányalakításra, közvetlenül azután, hogy elődje, Liz Truss hivatalosan benyújtotta lemondását. Mint ismeretes, a király és Truss viszonya nem volt felhőtlen. Amikor az idén júliusban éppenhogy csak megválasztott Truss tisztelgő látogatást tett a Buckingham-palotában, a király a következő szavakkal fogadta: „Szóval ismét itt van… Uram, irgalmazz!” Nem tudhatjuk, mi lehetett Károly problémája az előző miniszterelnökkel, de annyi bizonyos, hogy Sunakot sokkal szívélyesebben fogadta.

Fényes karrier

Üstökösként felívelő politikai karrier betetőzéseként lett Rishi Sunak az Egyesült Királyság első „nem fehér, indiai származású, hindu vallású” miniszterelnöke. A The Times of India egyedül abban téved, hogy Sunak a legfiatalabb miniszterelnök. Bár negyvenkét évesen valóban zsenge korú, de ifjabb William Pitt még rajta is túltett, amikor negyvenegy évesen lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke 1801-ben. Sunak 2010-ben, harmincévesen lépett be a konzervatív pártba, és négy év múlva az észak-yorkshire-i Richmond körzetben már őt indították a parlamenti választásokon. Mandátuma majdhogynem garantált volt, a körzetben egy évszázada mindig a konzervatívok nyertek. Érdemes megemlíteni, hogy politikai karrierjét megelőzően Sunak sikeres befektetési bankárként dolgozott, először az amerikai Goldman Sachsnál, majd saját kockázati tőkebefektető cégeket alapított, illetve beszállt apósa, Narayana Murthy pénzügyi vállalkozásaiba, de erről később még lesz szó. 

Szóval Sunak biztos helyen ült a mozgalmas brit parlamentben, időnként meg is szólalt, sőt, Theresa May kabinetjében még államtitkári posztot is betöltött, de valójában nem sokan tudták, kicsoda. Igazi ismertségre akkor tett szert, amikor Boris Johnson miniszterelnök 2020-ban beválogatta a kormányába, az államkincstár kancellárjának (Chancellor of the Exchequer), amely praktikusan a pénzügyminiszteri pozíció. És ekkor elszabadult a pokol. Egyik pillanatról a másikra a nem éppen a könyörületességéről híres brit média liblingjévé vált. Dicsérték elálló fülét, hogy „olyan kedves, mint Dumbóé”, őzikeszemét, hogy „olyan, mint Bambi szeme”, „selymes, puha bőrét, amelyre mintha Snapchat-filtert raktak volna rá”, „huncut mosolyát” és „bájos játszótéri selypítését, ami gyerekkorából maradhatott meg”. A GQ magazin újságírónője, Flora Gill a „legszexisebb politikusként” jellemezte Sunakot, „akivel szívesen vonulna el páros karanténba”, és ezzel – állítása szerint – a brit nőtársadalom többségi véleményét fogalmazta meg. Kitört tehát, amit később úgy neveztek el, hogy Rishi-mánia: egyszerűen divat lett imádni Sunakot.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .