Ha New York az a város, amelyik sohasem alszik, akkor Washington az, ahol (szinte) minden a politikáról szól. Közben persze ne feledkezzünk meg a mókusokról, az impresszionistákról és a cseresznyefákról sem.

Mivel Nyugaton létezik egy Washington nevű állam, ezért az Egyesült Államok fővárosát a Washington D. C. megkülönböztető névvel illetik. A D. C. a District of Columbiára utal, arra a 260 négyzetkilométeres területre, amelyet 1790-ben a Kongresszus a szövetségi kormányzás székhelyéül jelölt ki. Ezen a körzeten belül épült fel Washington városa (ott, ahol az azonos nevű első elnök megálmodta, a Potomac folyó mentén), amit a helyiek tipikusan csak DC néven emlegetnek.

Washington tervezett város, ennek ellenére kell egy kis idő, míg ráérzünk a térrendezés sajátos logikájára. A Capitolium az origó, onnan egyrészt sugárirányban, másrészt „négyzetrácsosan” indulnak az utcák, amiket számokkal, illetve betűkkel jelölnek, a rézsútos sugárutak pedig az USA egy-egy államának nevét viselik.

A Fehér Ház két oldala

Ennyit a földrajzi tényekről. Irány az az ikonikus épület, amelyet bizonyára elsőként keres fel mindenki, aki Washingtonban jár: a Fehér Ház! Sokan számolnak be arról, hogy a vártnál kisebb mérete miatt csalódást okozott nekik; én egyszerűen csak boldog voltam, hogy láthattam. (Egy Fulbright-ösztöndíjnak köszönhetően jártam az Egyesült Államokban.) A Fehér Ház esetében hivatalosan nem használják az elülső vagy hátulsó homlokzat kifejezést (és egyik oldal sem feltétlenül impozánsabb a másiknál), állítólag azért, hogy elkerüljenek mindenféle negatív asszociációt, amit a „hátulról jön” szókapcsolat hozhatna magával.

Hol máshol tüntetne az ember, ha tüntetni akar, mint a Fehér Ház előtt, és ezt minden további nélkül meg is teheti. (Az elsők azok a nők voltak, akik a választójogért küzdöttek.) És bár tiltakozások jönnek-mennek, van, ami örök: a Peace Vigil (virrasztás a békéért) mozgalom nem kevesebb, mint negyvenegy éve képviselteti magát a Lafayette téren egy sátorral. Ha két szabályt betartanak, maradhatnak: 1. mindig tartózkodnia kell valakinek a sátorban, 2. annak a valakinek ébren kell lennie. Eredetileg a lehetséges nukleáris háború elleni tiltakozás hívta életre a mozgalmat, ma azonban legújabban többek között az iráni nők jogaira hívják fel a figyelmet.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .