Balogh Péter befektető: „A siker nem egyenlő a boldogsággal”

Balogh Pétert a Cápák között című műsorból ismerhetik az olvasók. Mindig higgadt és optimista figurája hamar belopta magát a nézők szívébe. Most a tévéműsorig tartó érdekes útjáról mesél, amely nagy sikerekben, ám fontos felismerésekben is gazdag.

Ha kemény idők jönnek, mit tanácsolsz, mihez kezdjen magával az ember?

Általános okosságot én sem tudok mondani, de azzal egyetértek, hogy a gazdasági válság a vállalkozó kedvűeknek is sok negatív oldalát mutatja majd: nehezebb lesz pénzhez jutni, csökkenni fog a kereslet szinte mindenre… De az érem másik oldala az, hogy változás van – és amikor valami változik, abban mindig lehetőség is adódik. Szerintem most azt kell kitalálni, mi legyen rövid távon. Hogy milyen lehetőségeink vannak most, és mire van szükségük másoknak. Nem azt kell megfejteni, hogy békeidőben – ha 2015-öt írnánk – mihez kezdenénk, mert az elmúlt, és nem is jön már vissza soha.

Te optimista vagy a jövővel kapcsolatban?

Igen. Sokszor adódtak nehézségek, és lesznek is még, de hiszem, hogy az emberiség előre halad. Amikor egy új technológia elindul, mindig kissé vad-nyugatiak az első lépések. Amíg nincs szabályozva az újdonság, akár károkat is okozhat. Így volt ez az atomenergiától az internetig mindennel. Ugyanez fog történni a mesterséges intelligenciával vagy a kriptovalutákkal is.

Hogy viseled a hirtelen változásokat?

Ha végiggondolom az utóbbi három évet, legalább hét globális krízishelyzettel szembesültünk – a pandémiától kezdve az ellátási láncok összeomlásáig, a chiphiánytól az energiaválságig, infláció, háború… Szokták mondani, nem az a baj, hogy állig ér a trutyi, hanem ha még lögybölik is. Az elmúlt három év egy kis ízelítő abból, merrefelé tart a világ. Én legtöbbször kívül tudom magam helyezni ezen az egészen, és inkább intellektuális érdeklődéssel figyelem, semmint pánikban. Igyekszem felfedezni benne a mintákat, vagy megtippelni, miből mi következik. Hogy mikor érkezik a következő kihívás.

Tíz éve találkoztunk először. Akkor az általad alapított NNG nevű céget vezetted: navigációs programokat készítettetek. Hogyan lettél egyszerű programozóból egy világviszonylatban is fontos vállalat tulajdonos-igazgatója?

Kiskoromtól kezdve erős küldetéstudatom volt. Bennem az dolgozik: azért vagyok a világon, hogy hasznos legyek mások számára, és valamilyen módon muszáj, hogy pozitív hatása legyen annak, amit csinálok. És abban is hiszek, hogy ha valami jót tudunk csinálni, azt kötelességünk nagyban tenni. Tisztában voltam vele, hogy céget kell majd építenem, és hogy a szoftver lesz az én utam, mert ez az, amivel akár Magyarországról indulva is világsikert lehet elérni. Dolgoztam a Nokiával Finnországban, utána játékcéget alapítottam, aztán navigációs vállalatot. Ez utóbbinál ott voltam, amikor csak egy fő dolgozott benne, és amikor kiszálltam, nyolcszázötvenen voltunk. Ott voltam, amikor nullaforintos árbevételtől elértünk a százmillió dollárig. Izgalmas és tanulságos út volt. Utána nyugdíjba is akartam vonulni – csak nem sikerült.

Amikor találkoztunk, derűs és kiegyensúlyozott figurának tűntél, és csak utólag tudtam meg, hogy ekkor már súlyos problémákkal küszködtél: a csúcson valahogy elfogyott a levegő körülötted.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .