Csak a szépre emlékezünk – Jó is történt 2022-ben

Mintha egy precízen megírt katasztrófafilmbe csöppentünk volna három évvel ezelőtt. A járvány első hulláma után csak lélegzetvételnyi felüdülés jutott, már jött is a következő kör, amit természeti csapások, háború, infláció, energia- és gazdasági válság követett. Ebben a folyamatos présben nehéz észrevenni, hogy jó dolgok is történnek, pedig pontosan ezekbe kapaszkodva tudnánk talpon maradni. Segítségként összegyűjtöttük, minek örült a világ 2022-ben.

A z elmúlt időszak rengeteget kivett belőlünk mentálisan, egzisztenciálisan, de legfőképpen pszichésen. A pszichológusok szerint úgy kell elképzelnünk, mintha a lelkiállapotunkat tekintve szinte mindenkit két polccal lejjebb raktak volna. Aki alapvetően stabil és vidám volt korábban, az mostanra nagy eséllyel érzékenyebbé, kimerültebbé vált. Rosszabb azoknak, akik egyébként is kihívásokkal küzdöttek, és hajlamosak voltak borúsan látni a világot, ők valószínűleg még lejjebb csúsztak kedélyük sötét kútjában. A katasztrófák árnyékában könnyen úgy érezheti az ember, hogy ennek már soha nem lesz vége, minden csak egyre rosszabb lesz. De örökké nem eshet! Kezdőlépésnek megteszi, hogy kinyitjuk az elménket a jó hírekre, és engedjük, hogy eljussanak hozzánk a pozitív történések.

TÖRJÜNK KI A SPIRÁLBÓL!

Az angolban a „doomscrolling” kifejezést használják arra, ha az ember folyamatosan negatív híreket olvas, és a magazinok mostanában gyakran emlegetik, mert bár evolúciós szempontból érthető a jelenség, hosszú távon mégis komoly egészségkárosító hatása van. A médiavállalatok pontosan tudják, hogy sokkal nagyobb figyelmet kelt egy tragédia vagy botrány, mint egy kedves történet, ezért a híradó, a rádió és az online oldalak a szörnyűségekkel nyitnak, mert így valószínűbb, hogy ott ragadunk. Kaz J. Nelson, a Minnesotai Egyetem tanára szerint rajtunk, fogyasztókon sem kell csodálkozni, hiszen évezredeken keresztül a túlélés záloga volt, hogy tisztában legyünk a veszéllyel. Aki birtokában volt a megfelelő információknak, az fel tudott készülni a kihívásokra, és biztonságba tudta helyezni önmagát, illetve a családját. Csakhogy a technika és a telekommunikáció fejlődésének hála már nem kell küzdenünk az információkért, mert azok megállíthatatlanul ömlenek ránk. Az évezredes reflexek pedig dolgoznak, továbbra is szeretnénk tudni az összes ránk leső veszélyről, ezért olvassuk el a járvánnyal, bombázással, áremelkedéssel kapcsolatos ezredik hírt, viszont ha ez az armageddon rátelepedik a gondolatainkra, annak könnyen alvás­zavar, szorongás, pánik, depresszió lehet a vége.

Első és legfontosabb lépésként érdemes korlátozni a hírfogyasztást, és növelni a stresszoldó tevékenységekre, sportolásra szánt időt, minél gyakrabban kimenni a szabadba. Aki erős és sokat mozog, az rátermettebbnek érzi magát, és kevésbé uralkodik el rajta a szorongás. Ezzel egy időben javasolt tudatosan keresni a jó híreket, és ezekről beszélgetni, mert így újra és újra átélhetjük, hogy nem csak baj van a világban.

BÍZZUNK AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN!

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .