Bármennyire megkövetelte is a korabeli erkölcs, hogy betartsák, rangra és korra tekintet nélkül áthágták. A neves író egész életét meghatározta kapcsolata a cselédlánnyal – akinek alakja egy regény alapjául is szolgált –, ám nem akadályozta a házasságkötésben, családalapításban. Szerelmi háromszög a századfordulón – szomorú befejezéssel.

A harmincéves Keresztes Erzsébet háztartási alkalmazott 1922-ben ment feleségül a nála tíz évvel idősebb Zsemberi János házmesterhez. A férfi nem sokkal korábban özvegyült meg, a nő pedig dadaként dolgozott egy budai polgárcsaládnál. Némileg szokatlan, hogy a két hétköznapi ember házasságáról a kor vezető napilapja, a Pesti Hírlap rövidhírben számolt be. A menyasszony tanúja a lap állandó munkatársa, a harminchét éves Kosztolányi Dezső volt – Keresztes Erzsébet, azaz Bözsi dajka évekig az ő kisfiát pesztrálta. A friss házasok beköltöztek egy Kosztolányiék szomszédságában található házmesterlakásba, amit ugyancsak a költő szerzett nekik. Sőt, minden valószínűség szerint a vőlegényt is ő mutatta be alkalmazottjának. Zsemberi Jánosnak tudnia kellett arról, hogy esküvőjük napján menyasszonya terhes volt. Arról is, hogy nem tőle. A gyermek édesapja minden bizonnyal Kosztolányi Dezső volt. Ekkor már hetedik éve tartott a költő és Bözsi dajka különös, szerelemnek is nevezhető kapcsolata, amely csak másfél évtized múlva, Kosztolányi halála előtt szakadt meg.

A Kosztolányi házaspár 1915-ben, Ádám fiuk születése után vette fel dajkának Keresztes Erzsébetet. A feleség a szülést követően megbetegedett: a hivatalos diagnózis szerint tüdőcsúcshurut döntötte ágynak, de a házaspár levelezéséből arra következtethetünk, hogy szülés utáni depresszió is kínozta. Ebben a kisbaba érkezése mellett közrejátszhatott az is, hogy szembe kellett néznie színésznői karrierje végével. Akármi is volt a tényleges ok, Kosztolányiné öt hónapra bekerült egy tátrai szanatóriumba. A férj és a sudár termetű, kék szemű, mindig mosolygós Bözsi dajka együtt maradtak a kisbabával. Harmos Ilona később így emlékezett: „Az az érzésem, hogy kicsöppentem és összefogtak ellenem.

A gyermeken kívül most Bözsi, a dajka a legfőbb személy a házban. (…) Már nemcsak a gyermeket kényezteti, hanem a lányt is.” Ilona asszony már ekkor sejtette, hogy alkalmazottjuk és férje között a szokásosnál szorosabb kapcsolat szövődött. Mégis: amikor a család 1916-ban egy kerttel körbevett, kis házba költözött a budai Tábor utcába, velük ment Keresztes Erzsébet is. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .