A téli Bükk – Adventi villamossal Miskolcon, kisvasúttal a Garadnáig

Télen az ember talán még gyakrabban vágyik a hegyek látványára. A Bükkbe utazva még akkor is karácsonyi mesevilág tárul elénk, ha épp elmarad a havazás. Lillafüred, Bükkszentkereszt, Mályinka… – csak néhány a téli romantikus észak-magyarországi úti célok közül.

Bükki túránk során legyen a kiindulópontunk Miskolc, onnan csillagtúra-szerűen járhatjuk be a környéket akár egy hosszú hétvége alatt. Mivel közeleg a karácsony, kezdjük a hangolódást egy péntek esti adventi villamosozással. A mézeskalácsra emlékeztető jármű nemcsak a városlakók kedvence, hanem már többször elnyerte az Európa legszebb adventi villamosa címet is. Jó tudni, hogy január első hetében is közlekedhetünk még vele, ha esetleg nem jutnánk el karácsony előtt vagy a két ünnep között Miskolcra; jegyet a vezetőnél vehetünk. A sétálóutcánál akár le is szállhatunk, hogy gyalogosan folytassuk tovább utunkat. Együnk egy finom süteményt a Desszertemben, mielőtt betérünk a színházba, mert a Miskolci Nemzeti Színházat, a mai Magyarország első állandó kőszínházát nem szabad kihagyni, ha a városban járunk. Szerencsére az intézménynek nem kell bezárnia a téli hónapokra, és a fennmaradásáért folytatott küzdelmet úgy tudjuk támogatni, ha jegyet váltunk valamelyik darabra: A falu rossza vagy a Jézus Krisztus szupersztár például kihagyhatatlan az idei évadban. Ha pedig most azon kezdünk el gondolkodni, hol hajthatjuk álomra a fejünket, jó tudni, hogy a belvárosi penthouse lakástól a diósgyőri vár árnyékában megbúvó csendes kertes házig mindenféle típusú szállás rendelkezésre áll a környéken.

Majdnem Svájc

A hétvégeindító színházi élmény után másnap délelőtt keressük fel a Szentháromság görögkeleti ortodox­ templomot, amely copf stílusban épült a 18. század végén, hogy a városba települt görög kereskedőknek is legyen hol imádkozniuk. Kertje láttán egy mesébe csöppenünk, hogy aztán a templom kapuján belépve magával ragadjon a múlt, és Közép-Európa legnagyobb, tizenhat méter magas ikonosztázában gyönyörködhessünk. Ezután, ha szép az idő, érdemes felsétálni a város közepén az Avas hegyre, ahol az Árpád-kori templom és a temető fölött borospincék sorakoznak – Miskolc ugyanis egykor borkereskedő város is volt. A hegy tetején a kilátóból csodás látvány tárul elénk, tekintetünket fordítsuk Lillafüred felé, mert a következő állomásunk például az lehet. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .