Karácsony János „James” az LGT legendás dalszerzője-gitárosa-énekese, és a hatvanas évek vége óta a zene az élete. Hogy a műfaj – na meg a színpad – konzervál, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy amikor James kiáll a színpadra és belecsap a húrokba, ott fergeteges koncert lesz.

1. 1956 októbere – Költözés és barát

1956-ban költöztünk az Andrássy útról családi házba, Óbudára. Ez számomra hatalmas változás volt – és hogy mégis negatív érzést kelt bennem, az a forradalom és szabadságharc miatt van. Merthogy erősen meghatározta a hétköznapjaimat, álmaimat. Sokáig féltem. Az óbudai vasútállomás környékén volt a házunk, láttam, ahogy az emberek integetve utaznak egy elképzelt szabadság felé. Ekkor ismerkedtem meg Gelencsér Pál barátommal. Egész életemet meghatározta a vele való megismerkedésem. Ő adta nekem a James becenevet.

2. 1960. szeptember 1. – Beindul a zene

Második osztályos voltam az általános iskolában. Az akkori énektanár úr hallott énekelni, és valamiért hangszeres embernek tartott – ezért döntött úgy, hogy megkeresi a szüleimet, és javasolja, hogy tanuljak a zongora helyett klasszikus gitárt. Onnantól kezdve szűk nyolc évet töltöttem el klasszikus zenét, klasszikus gitárt tanulva.

3. 1968 ősze – Beatmánia

A klasszikus zenei vonal akkor ért véget, amikor is 1968 őszén megjelent Londonban a Cream együttes, valamint a The Jimi Hendrix Experience első kislemeze. Mindegyiket ronggyá hallgattuk, és a barátaim unszolására zenekarok koncertjeire kezdtünk járni. Így jutottunk el a Ferm nevű együtteshez. Nemsokára felkértek, hogy helyettesítsem az addigi gitárosukat. Én ott megragadtam – és eldőlt a sorsom, 1970 szilveszterén megalakítottuk a Generál együttest.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .