Főzzél ésszel, kevés pénzzel! – javasolták a nagy gazdasági világválság idején dédanyáinknak a különféle praktikus spórolási tippeket megosztó háztartási tanácsadók. Íme néhány modernizált ötlet a régi konyhai válságkezelési stratégiából.

Mielőtt bevásárolni indulunk, tanulmányozzuk a különböző élelmiszerboltok kínálatát, hol, mit, mennyiért érdemes beszerezni. Ha időnk és energiánk engedi, tervezzük meg a heti menüt, gondoljuk át, milyen alapanyagokra lesz szükségünk, miből mennyit kell vásárolnunk. A leárazott élelmiszereknek mindig nézzük meg a szavatossági idejét, és ha pár napon belül lejárnak, csak akkor landoljanak a kosarunkban, ha még aznap vagy legkésőbb másnap elkészítjük és el is fogyasztjuk őket. A közösségi médiában, online piactereken is jó kutakodni minőségi és olcsó alapanyagok után, sok őstermelő itt értékesíti zöldségeit, gyümölcseit. Ha az odautazással együtt megéri, érdemes kipróbálni az ilyen típusú beszerzést is. A piac egy közösségi tér, ahol lelassulhatunk a rohanó hétköznapokban, és jó spórolási ötleteket, főzési praktikákat hallhatunk. Ha már megvettük a hozzávalókat, figyeljünk a tárolásukra. A zöldségek például újságpapírba csomagolva sokáig elállnak a hűtőszekrényben. A bölcsesség, miszerint ételt rendelni idő- és pénzmegtakarítás, nem minden esetben igaz, sőt! Vannak olyan egyszerű, tápláló fogások, amelyeket nagyon hamar és nagyon olcsón magunk is el tudunk készíteni.

Régi levesek újra a konyhában

A rántott leves évszázadok óta a takarékos konyha legjobb barátja, hideg téli napokon felmelegít és jóllakat. A leves kulcsa a köménymag, amelyet őrölt formában a legpraktikusabb használni. Főzhetünk bele eperlevéltésztát, megszórhatjuk pirított kenyérkockákkal. 

A tojásleves, művésznevén csorgatott leves elkészítésekor nem kell mást tennünk, csak felverni egy tojást és a levesbe csorgatni, amikor az felforrt, de ha az egyszerűbb megoldás hívei vagyunk, akkor csak beleütünk­ egy tojást a levesbe, és hagyjuk, hogy megfőjön benne. 

Itt az ideje, hogy kipróbáljuk a Vas megyeiek évszázados spórolós receptjét is. A zuzorka alapja a már jól ismert rántott leves, de köménymag helyett sok petrezselyemzölddel ízesítjük. Egy tojást felverünk, megsózzuk, liszttel jó keményre gyúrjuk, majd az így kapott masszát kis lyukú reszelőn lereszeljük. Ha a leves felforrt, beledobjuk a reszeléket, és máris kész a zuzorka. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .