Azt a 19. század vége óta tudjuk, hogy nyolcvan nap alatt körbe lehet utazni a Földet, Verne Gyula izgalmas regényt is írt róla. Talán ez volt az a lélektani pillanat, amikor bolygónk „összement”, legalábbis az emberek képzeletében. Phileas Fogg utazása óta megszállottan keressük, hogy a „globális faluban”, amellyé a Föld zsugorodott, hogyan tudnánk valamiben a legjobbak lenni.

Egy ilyen „leg” felfedezésére került sor nemrég, méghozzá a Google Maps segítségével. Régóta keresik ugyanis azt a leghosszabb útvonalat, amelyet egyvégtében be lehet járni gyalog, méghozzá úgy, hogy az ember nem tesz fölösleges kitérőket, és végig kijelölt úton halad. Nos, elvileg nemrég ezt meg is találták. A világ jelenleg ismert leghosszabb útvonala, amelyet gyalog végig lehet járni úgy, hogy közben egyszer sem kell hajóra vagy repülőre szállni, a dél-afrikai Cape Towntól, azaz Fokvárostól tart az oroszországi Magadanig. Vagy fordítva. Az út hossza 22 387 kilométer, valamivel több, mint ha félig körbejárnánk a Földet (az Egyenlítő mentén). Ha 5 km/órás átlagos gyaloglási sebességgel számolunk, akkor az út 4492 óráig, azaz 187 napig tart. Megállás nélkül, vagyis úgy, hogy az ember közben nem eszik, nem alszik, és nem is könnyít magán. Ha azonban a szintén a 19. század végén kivívott nyolcórás munkanapban gondolkodunk (nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás), akkor 562 napig tartana a séta – ünnep- és munkaszüneti napok nélkül! Szóval a Fokvárostól Magadanig tartó túrát csak annak tudjuk javasolni, akinek van uszkve két év ráérő ideje, és nagyon szeret gyalogolni. (Mondjuk, a világbékéért vagy más nemes ügyért.) Amiatt is megfontolásra javasolnánk, hogy belevágjon a tizenhat országon keresztül tartó kirándulásba, mert az útvonal távolról sem veszélytelen. Kezdjük mindjárt Fokvárossal, amely egy biztonságtechnikai cég felmérése alapján a tizenkilencedik legveszélyesebb város a világon. 

Transzafrikai gyalogtúra

Fokváros persze nemcsak veszélyeket rejteget, hanem szépségeket is, mint például a híres Table Mountain, azaz Asztal-hegy. A nevét – mint ahogy azt a kedves olvasó már biztosan kitalálta – asztal formájáról kapta, amelyen a „terítő” a csúcsot körülölelő felhőképződmény. A Table Mountain Nemzeti Parkban lévő csúcsra való feljutás körülbelül két-három órát vesz igénybe, de megéri, mert Fokvárosra és a déli partvonalra lenyűgöző kilátás nyílik róla. A lapos fennsíkon több túraútvonal is halad, és aki rászánja az időt, szórakozásképpen bejárhatja Dél-Afrika ikonikus kerti útját (Garden Route), amely kicsit olyan, mint a magyarországi Kéktúra. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .