A piszok ellen kíméletlenek, de a költségvetésünket kímélik: íme három tisztítószer, amelyek természetes összetevőkből állnak, és sokrétűen felhasználhatók a háztartásban: az ecet, a citromsav és a fekete szappan.

Biztos, hogy az a tisztítószer a leghatékonyabb, amelyet ötpercenként megvillantanak a reklámokban? Tényleg a dizájnos műanyag flakonban lötyögő kék-zöld kemikáliá­k képesek csak felvenni a harcot a baktériumokkal? Valóban akkor tudunk patyolattisztaságot teremteni az otthonunkban, ha betárazunk a legmenőbb szerekből, és egy kisebb vagyont költünk rájuk? 

Klément Évi, a pauza.hu oldal üzemeltetőjével beszélgettünk, aki sokéves tapasztalattal rendelkezik a témában. 

Miért érdemes természetbarát tisztítószerekkel takarítanunk?

Mindenkinél más a motiváció. Van, akinek a környezeti ártalom minimalizálása, folyóvizeink védelme a célja, másokat az egészségbarát jellemző fog meg. Háziállat vagy kisbaba érkezése esetén sokaknak lesz hirtelen fontos, hogy mivel takarítják otthonukat, hiszen a baba vagy a kutyus közvetlen kapcsolatba kerül a padlók, pultok felületével, kúszik-mászik rajtuk, „megkóstolja” őket, és így a vegyszerekből származó mérgező-maró anyagok kerülhetnek a szervezetükbe. Nálam a fentieken túl még egy fontos szempont volt: az egyszerűsítés. Egész kis gyűjteményt halmoztunk fel ugyanis műanyag flakonos, káros kemikáliákkal teli tisztítószerekből: zsíroldó a sütőre, tisztító a csapra, többféle szer a padlóra, külön a parkettára, csempére és a márványra, ablaktisztító, háromféle felülettisztító, hipó, és még sorolhatnám. Három éve azon vagyunk, hogy megszüntessük otthon a túlzsúfoltságot, és megváljunk a kacatoktól. Minden téren. A tisztítószereket is bevontuk a folyamatba. A közel tizennyolc fős takarítószer-gárdánkat cseréltük le pár darabosra. 

Melyek a kedvenc varázsszereid? 

A fekete szappan, a citromsavspray és az ecet. Ezzel a hárommal szinte az egész lakást ki tudom takarítani. Citromsavat és ecetet bármelyik élelmiszerüzletben vehetünk, olívaolaj-alapú fekete szappant pedig erre specializálódott boltban lehet beszerezni. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .