Miközben a nagyobb városok ünnepi forgatagát mindenki jól ismeri, néhány lelkes családnak köszönhetően több kistelepülésen is átérezhetjük az advent izgalmát és szépségét. A fényárban úszó otthonaik mára turisztikai látványossággá nőtték ki magukat.

A budapesti karácsonyi vásár évről évre bekerül Európa legjobb adventi vásárai közé, sokan mégis inkább a bécsire mennek, hozzánk pedig a külföldiek jönnek látogatóba. Ebben van egy érdekes ellentmondás, ami azzal is magyarázható, hogy a turista mindig olyat szeretne, ami más, mint az otthon megszokott ‒ mutat rá dr. Rátz Tamara, a Kodolányi János Egyetem Turizmus Tanszékének vezetője, aki már több tanulmányt szentelt a karácsonyi turizmusnak. Ő beszél azokról a (kisebb) településekről, amelyek az adventi időszakra építenek, és így fontos szerepük van a hagyományőrzésben is. 

‒ A mostani, válságosnak tűnő helyzet valamennyire árnyalja az ünneplést, több önkormányzat döntött úgy, hogy lemond a karácsonyi díszkivilágításról. Mégis azt javaslom, idén inkább maradjunk itthon. Persze, szép a bécsi vásár, de a magyar városokban szintén lehet meghitt, hangulatos programokat találni. Erősítsük az ünnepet azzal, hogy hazai kézművesektől vásárolunk. 

A FIÚ ÁLMA – VÁRALJA

A váraljai Gűth Balázs a kilencvenes években, még tizenéves gyerekként látta a Reszkessetek, betörők! című filmet, és az abban szereplő McCallister-ház megragadta a fantáziáját. Elhatározta, hogy ha egyszer lesz önálló keresete, hasonló ünnepi hangulatot varázsol majd. Az otthonukat először 1996-ban díszítette fel. Akkor még csak a ház kontúrját csinosította ki, később a díszeket további kellékek követték, egészen odáig, hogy decemberben Balázs nagymamája már nem vasalhatott sötétedés után, mert az égősorok annyi áramot fogyasztottak, hogy lecsapták a biztosítékot. A portát végül az a kisfiú nevezte el Mikulás-háznak, akit a szüleinek szinte mindennap el kellett ide hozniuk. A hely néhány éve vált híressé, amikor Balázs a nagynénje kérésére Mikulásnak öltözött, és egymást váltották a gyerekcsoportok.

A kerti lakból kialakították a Mikulás szobáját, a ház mögött pedig berendeztek egy mesekertet, ahol minden évben más történetből – tavaly például A szépség és a szörnyetegből – ragadtak ki jeleneteket. Idén a McCallister-ház és a Rockefeller Center fája – a világ legnagyobb karácsonyfájának tizenhárom méteres mása – a díszlet. Balázsék ugyanis tavaly ezt ígérték meg a követőiknek arra az esetre, ha Váralja nyeri meg a legszebben feldíszített település címét.

– A vendégeinket egyszerűen elvarázsolja a ház. Jönnek a nyugdíjasklubosok meg az idősotthonosok, és fényképezkednek, nagyon lelkesek. Az egész egy csoda – mondja a tulajdonos, aki úgy tudja, Magyarországon az övé volt az első karácsonyi tematikájú magánház. Büszke arra, hogy csak az égőket vásárolja, amúgy a betlehemtől a mesejelenetekig minden díszletet maga készít. 

A ház sötétedéstől este nyolcig ingyenesen látogatható, csütörtöktől vasárnapig teával, süteménnyel fogadják az érdeklődőket.

ETA NÉNI VENDÉGEI – DABAS

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .