Kell egy hely… ahol visszaszerezhetjük a szülés körüli kompetenciánkat, azt az ősi női tudást, ami mára elhalványult. Ahol segítenek kapcsolatot teremteni önmagunkkal és születendő gyermekünkkel. Hogy magabiztosabban hozhassuk a világra, úgy, ahogy nekünk jó.

A nemrég megnyílt Budai Perinatális Központ egyik szülésfelkészítő kurzusára igyekszem. A gellérthegyi villa ablakán megcsillannak a bágyadt őszi napsugarak. Közelebb lépve felfedezem a kovácsoltvas kapu mintái közt a két tenyérbe zárt gránátalmát, a szülés szimbólumát. Célba értem.

Az előtérben nagy a nyüzsgés, várandós nők, apák, gyerekek jönnek a szülésfelkészítő tanfolyamokra, tanácsadásokra. Az a benyomásom, mintha szülinapi partira érkeztem volna,­ semmiképpen nem egy egészségügyi intézetbe. Egy gyermeket váró pár a szülő­szobákra kíváncsi, Vass Gabriella­ bába felvezeti őket az emeletre. A közösségi oldalukról tudom, hogy ő az egyike annak a hat szakembernek – pszichológusoknak, szülésznőknek, dúláknak (segítő asszonytársak), orvosnak –, akik mertek nagyot ­álmodni, és létrehozták ezt a hiánypótló helyet. A nyomukba szegődöm…

 Itt családok születnek!

A barátságos Napszoba úszik a fényben, a közepén baldachinos, faragott tömörfa ágy, mellette soha nem látott régi, bőrrel bevont szülőszék. Roppant hívogató, az érdeklődő kismama azonban meglepetésemre mégsem ezt a szobát választja, az árnyékosabb, bensőségesebb Holdszoba közelebb áll a lelkéhez. Miután a család elégedetten távozik, mi a bábával két óriás zöld labdán ringatózva tovább beszélgetünk. 

– Még csak négy baba született nálunk, de mindegyik gyönyörű élmény maradt! – lelkesedik. – Azért ilyen kevés, mert bár májusban nyitottunk, csak szeptembertől fogadunk szüléseket. Arra törekszünk, hogy legyen legalább két hónapunk arra, hogy megismerjük egymást, közösen felkészüljünk a családdal, részt vehessenek a kurzusainkon, birtokába jussanak a megfelelő információknak. Az a cél, hogy addig végigmenjenek azon a testi és lelki önismereti úton, ami a szülésnél segítségükre lesz. Később már az egész várandósságot szeretnénk elkísérni, terveink szerint huszonnégy szülést tudunk befogadni havonta. 

Szelényi Nóra pszichológus – mint kiderül, ő a kezdeményezés motorja – az ajtófélfának támaszkodva bólint. – A perinatális központ nem kifejezetten születésház, annál sokkal szélesebb körű támogatást nyújt – egészíti ki a bába gondolatait. – Már akkor kísérjük a várandós nőket, amikor a várandósságra készülnek. Igyekszünk minden ismeretet átadni nekik, miközben lelkileg is felkészítjük a leendő anyát, apát, sőt a nagymamát, és ha van, a testvérkét is a baba fogadására. Itt családok születnek! Azt az ősi női tudást erősítjük meg a kismamákban, amely minden nő sajátja. Ugyanakkor magas színvonalú orvosi és szülésznői gondozásban részesülnek. Megerősödik az önbizalmuk, kompetensebbé válnak a saját testi-lelki működésüket illetően, és akár otthon, akár a perinatális központban, akár kórházban hozzák világra a gyermeküket, meg tudják élni a folyamatot.

Az Ősi tudás nyomában

Hol tanulták ezt? Az ELTE nemzetközi színvonalú perinatális szaktanácsadói képzésén – feleli Nóra. A perinatális tudomány a legújabb kutatásokon alapszik, és a születés előtti és körüli emberi fejlődés körülményeit vizsgálja. A hat alapító tag – dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos, Veisen­berger Eleonóra dúla, Tutsek Annamária dúla, Ördögh Csilla pszichológus, Vass Gabriella bába-szülésznő és Szelényi Nóra pszichológus – régi szakmai kapcsolata a képzés során vált barátsággá, majd bontakozott ki a közös álmuk. Mindannyian a háborítatlan szülés körül bábáskodtak addig is, és egyre inkább érezték egy ilyen központ hiányát. Aztán 2020 karácsony reggelén világra jött Nóra harmadik gyermeke, és hirtelen olyan energiá­kat érzett magában, hogy meggyőzte a többieket: most vagy soha, valóra kell válta­niuk a tervüket! 

Közben csatlakozik hozzánk a doktornő is. – A gyermek utáni vágy, a fogantatás, a várandósság, majd a gyermekágy és a korai gyerekkor kiemelten érzékeny időszakok. Kulcsélményt jelentenek az egész családnak – hangsúlyozza. – Ami ekkor történik, az kihat akár tíz-húsz, de lehet, hogy több évre is. Akár társadalmi szintű változásokhoz is vezethet, hiszen az, hogy az egyén hogyan tud kapcsolódni önmagához, másokhoz, az megjelenik a döntéseiben, legyen szó magánéletről vagy munkahelyről. A testi és a lelki felkészülés természetesen nem választható ketté, ezt a most következő (Spinning Babies® Várandós) kurzuson, reméljük, fogod érezni. Tutsek Annamária dúla, perinatális szaktanácsadó tartja, a jelmondata: Kényelmesebb várandósság – könnyebb szülés! 

Bízz az ösztöneidben!

Mire leérek a földszinti nagyterembe, már mindenki a helyén ül. Négy párt látok a kanapékon, mindannyian a harmincas éveik derekán járhatnak, a kismamáknak jócskán gömbölyödik a hasuk. Meglepetésemre elmondják, hogy mindannyian kórházban fognak szülni, ide azért jöttek, hogy az otthon szülés háborítatlanságából amennyit csak lehet, át tudjanak majd ültetni a kórházi környezetbe. Ketten közülük azért sem szülhetnek otthon, mert magas rizikójú terhesek. A harmadik kismama az első gyermekét egy magánkórházban fogja világra hozni, ettől érzi biztonságban magát, a negyedik pedig a második gyermekét várja, és szeretne abban a kórházban szülni, ahol először, mert jó élményei voltak…

Mielőtt a szakember elkezdené az „anatómiaórát”, kiadja a házi feladatot. – Nézzétek meg a WHO szülészetre vonatkozó ajánlásait! Csak néhány példa: kifejezetten javasolják az evés-ivást szülés előtt és közben, ugyanígy a szabad mozgást, testhelyzetválasztást is a vajúdás során, viszont nem ajánlják az oxitocin rutinszerű adását, ami a méh simaizmait összehúzódásra készteti. Az ajánlások a gátmetszést sem javasolják – ennek ellenére Magyarországon a szülések kilencvenhárom százalékában alkalmazzák, a WHO azonban csak az esetek maximum tíz százalékában tartja szakmailag indokolhatónak. Érdemes tehát gátvédelmet kérni.

A kismamák döbbenten néznek rá, mire a szakember jelentőségteljesen bólint. – Ahogy a magánéletben, úgy a szülőszobán is jár a tisztelet a nő testének. Mindig jogunk van tájékoztatást kapni a beavatkozásokkal kapcsolatban, és azok csak a beleegyezésünkkel történhetnek meg!

A szülést segítő testhelyzetekről kezd beszélni. Még kezdő dúla korában kísért egy kórházi szülést, idézi fel, és arra lett figyelmes, hogy a kismama összezárt térdekkel áll, a sarkait terpeszben tartja, és kezével egy székre támaszkodik. Megkérdezte tőle, mi lenne, ha nem szorítaná össze a térdeit, mert így olyan, mintha elzárná a baba útját. A szülő nő azonban ragaszkodott ehhez a lábtartáshoz, s mint kiderült, igaza volt. A dúla később, Amerikában egy kurzuson tanulta meg, hogy ebben a pózban a farokcsontunk hátrabillen, így akár két-négy centimétert tágul a medence alul, ennek köszönhetően fér ki az átjárón az újszülött feje. 

– Azonban, ha kemény felületen a hátunkon fekszünk, akkor erre a kinyílásra esélyünk sincs – hívja fel a kismamák figyelmét. 

Anna most megkéri a várandós nőket, hogy álljanak négykézláb, és próbálgassák az általa javasolt szülést segítő gyakorlatokat. Az a feladat, hogy megfigyeljék, mi megy végbe közben a testükben. Aztán körbeadja a kezében tartott anatómiai szemléltetőeszközt, hogy a saját szemünkkel győződhessünk meg róla: a medence több csontból áll, amelyeket ízületek kötnek össze. Ennek köszönhetően tud mozogni. És valóban!

Kitér arra is, hogyan lehet a méh egyensúlyát helyreállítani, ha egy rossz mozdulattól féloldalasan megbicsaklanának a méhtartó szalagok. S végül elmagyarázza, miként „forog ki” a baba a méhből az összehúzódások hatására, és a szülő nő hogyan segítheti a folyamatot. Csupa sosem hallott, használható tudás! 

A párok szemlátomást élvezik a gyakorlatokat. Mellettem Alma és a férje keresztezi a csuklóját, így tartja a férfi a kismamát, míg ő egész súlyával beleengedi magát a pózba. Véletlenül tanúja leszek, amint a férfi lopva hálás csókot nyom a felesége kezére. Tartalak, üzeni, nem kell félned! Az alkony leszálltával szép lassan bensőséges hangulatú szentéllyé válik a szoba.

Anna ebbe a sejtelmesen intim térbe súgja bele: – Hallgass befelé! Bízz az ösztöneidben!

Galéria | 6 kép