Kell egy hely… ahol visszaszerezhetjük a szülés körüli kompetenciánkat, azt az ősi női tudást, ami mára elhalványult. Ahol segítenek kapcsolatot teremteni önmagunkkal és születendő gyermekünkkel. Hogy magabiztosabban hozhassuk a világra, úgy, ahogy nekünk jó.

A nemrég megnyílt Budai Perinatális Központ egyik szülésfelkészítő kurzusára igyekszem. A gellérthegyi villa ablakán megcsillannak a bágyadt őszi napsugarak. Közelebb lépve felfedezem a kovácsoltvas kapu mintái közt a két tenyérbe zárt gránátalmát, a szülés szimbólumát. Célba értem. Az előtérben nagy a nyüzsgés, várandós nők, apák, gyerekek jönnek a szülésfelkészítő tanfolyamokra, tanácsadásokra. Az a benyomásom, mintha szülinapi partira érkeztem volna,­ semmiképpen nem egy egészségügyi intézetbe. Egy gyermeket váró pár a szülő­szobákra kíváncsi, Vass Gabriella­ bába felvezeti őket az emeletre. A közösségi oldalukról tudom, hogy ő az egyike annak a hat szakembernek – pszichológusoknak, szülésznőknek, dúláknak (segítő asszonytársak), orvosnak –, akik mertek nagyot ­álmodni, és létrehozták ezt a hiánypótló helyet. A nyomukba szegődöm…

 Itt családok születnek!

A barátságos Napszoba úszik a fényben, a közepén baldachinos, faragott tömörfa ágy, mellette soha nem látott régi, bőrrel bevont szülőszék. Roppant hívogató, az érdeklődő kismama azonban meglepetésemre mégsem ezt a szobát választja, az árnyékosabb, bensőségesebb Holdszoba közelebb áll a lelkéhez. Miután a család elégedetten távozik, mi a bábával két óriás zöld labdán ringatózva tovább beszélgetünk. 

– Még csak négy baba született nálunk, de mindegyik gyönyörű élmény maradt! – lelkesedik. – Azért ilyen kevés, mert bár májusban nyitottunk, csak szeptembertől fogadunk szüléseket. Arra törekszünk, hogy legyen legalább két hónapunk arra, hogy megismerjük egymást, közösen felkészüljünk a családdal, részt vehessenek a kurzusainkon, birtokába jussanak a megfelelő információknak. Az a cél, hogy addig végigmenjenek azon a testi és lelki önismereti úton, ami a szülésnél segítségükre lesz. Később már az egész várandósságot szeretnénk elkísérni, terveink szerint huszonnégy szülést tudunk befogadni havonta. 

Szelényi Nóra pszichológus – mint kiderül, ő a kezdeményezés motorja – az ajtófélfának támaszkodva bólint. – A perinatális központ nem kifejezetten születésház, annál sokkal szélesebb körű támogatást nyújt – egészíti ki a bába gondolatait. – Már akkor kísérjük a várandós nőket, amikor a várandósságra készülnek. Igyekszünk minden ismeretet átadni nekik, miközben lelkileg is felkészítjük a leendő anyát, apát, sőt a nagymamát, és ha van, a testvérkét is a baba fogadására. Itt családok születnek! Azt az ősi női tudást erősítjük meg a kismamákban, amely minden nő sajátja. Ugyanakkor magas színvonalú orvosi és szülésznői gondozásban részesülnek. Megerősödik az önbizalmuk, kompetensebbé válnak a saját testi-lelki működésüket illetően, és akár otthon, akár a perinatális központban, akár kórházban hozzák világra a gyermeküket, meg tudják élni a folyamatot.

Az Ősi tudás nyomában

Hol tanulták ezt? Az ELTE nemzetközi színvonalú perinatális szaktanácsadói képzésén – feleli Nóra. A perinatális tudomány a legújabb kutatásokon alapszik, és a születés előtti és körüli emberi fejlődés körülményeit vizsgálja. A hat alapító tag – dr. Gutmann Orsolya szülész-nőgyógyász szakorvos, Veisen­berger Eleonóra dúla, Tutsek Annamária dúla, Ördögh Csilla pszichológus, Vass Gabriella bába-szülésznő és Szelényi Nóra pszichológus – régi szakmai kapcsolata a képzés során vált barátsággá, majd bontakozott ki a közös álmuk. Mindannyian a háborítatlan szülés körül bábáskodtak addig is, és egyre inkább érezték egy ilyen központ hiányát. Aztán 2020 karácsony reggelén világra jött Nóra harmadik gyermeke, és hirtelen olyan energiá­kat érzett magában, hogy meggyőzte a többieket: most vagy soha, valóra kell válta­niuk a tervüket! 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .