Nemrég beláttam, hogy hajlamos vagyok arra fókuszálni, ami rossz, ami hiányzik. Úgy döntöttem, itt az ideje változtatni. Két hete hálanaplót kezdtem vezetni (a modern kor gyermekeként egy telefonos app segítségével). Eleinte csak jólesett a nap végén keresgélni az emlékeim között: mi mindenért is lehetek hálás? Kicsit később már egy-egy történés pillanatában megjegyeztem: ezt majd beírom a naplóba.

Azon pedig végképp elcsodálkoztam, hogy amikor bosszantó szóváltásba keveredtem egy ismeretlennel a neten, utána azt kérdeztem magamtól: miért lehetek hálás ebben a történetben? 

Nem küzdünk a múlt ellen

Akit érdekel a pszichológia és az önsegítő könyvek világa, az felfigyelhetett rá, milyen „trendi” lett az utóbbi években a hála. Nem véletlenül.

– A lélektan területén a 2000-es években jelent meg a pozitív pszichológia nevű új irányzat, amely a betegségeken és azok gyógyításán túl az emberi erősségekre, a fejlődési lehetőségekre és a jóllét kérdéseire fókuszál, mint a mentális egészség alapjaira – mondja dr. Ferenczi Andrea, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézete Személyiség- és Egészségpszichológiai Tanszékének adjunktusa. – A mentális zavarok gyakoribbá válása miatt különösen hangsúlyossá vált a megelőzés, így az olyan pozitív érzelmek is, mint a megbocsátás, a remény, a megelégedettség és a hála. 

A szakembert hat évvel ezelőtt kezdte érdekelni, hogy van-e a hálának megelőző szerepe. Hallgatóival végzett vizsgálataiba többek között pedagógusokat, várandós kismamákat, nagycsaládosokat, időseket és középiskolásokat vont be. Valamennyiük­nél igazolódott, hogy a hála szoros pozitív kapcsolatban áll a mentális jólléttel. Tehát akik hálásak, azok többek között jobban elfogadják magukat, pozitívabban értékelik kapcsolataikat, vannak életcéljaik, és képesek azokért küzdeni. 

– Akik hajlamosabbak a hála megélésére és kifejezésére, azok könnyebben idéznek fel pozitív eseményeket az élettörténetükből, és a spontán eszükbe jutó emlékek között is több a pozitív, mint azoknál, akikre kevésbé jellemző, hogy hálásak – meséli a szakértő. – Tehát a hála képes erősíteni a múlttal kapcsolatos pozitív szemléletmódot, segít elfogadni a körülményeket, és meglátni a lehetőséget a tapasztalatokban. Az elfogadás pedig azt is jelenti, hogy nem küzdünk tovább a múlt ellen.

Gyakorlás kérdése?

Amikor az interneten a hála témájában kutattam, egy érdekes honlapra figyeltem fel. A hvitamin.hu mögött a Tolner házaspár és csapatuk áll, akik hálafókuszú egészségprogramokat szerveznek. Mint mesélik, talán tíz éve is már, hogy szíven ütötte őket Gyökössy Endre lelkész, pszichopedagógus, író gondolata arról, hogy a hála olyan a léleknek, mint a vitaminok a testnek. (H-vitamin egyébként valóban létezik, a gyógyászatban a biotint nevezik így – a szerk.) Bár a civil életben megvannak a maguk feladatai – Péter informatikus, Gabriella szakmaközi szupervizor, pszicho- és bibliodráma-vezető, DISG-tréner –, küldetésüknek tekintik, hogy minél több embert támogassanak a lelki egészség elérésében.

– Azt mondják, egészséges élet az, amikor legalább háromszor annyi jó érzést tapasztalunk, mint rosszat – mondja Tolner Péter. – Manapság az örömteli érzéseknek különösen nagy jelentőségük van. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a napi szinten gyakorolt hála a lelki túlélés eszköze.

A házaspár lelki megújulást célzó programjaiban egyszerre jellemzően öt-hatszáz ember szokott részt venni, ki-ki a saját otthonában, egymáshoz mégis kapcsolódva. A szervezők úgy gondolják, fontos a társak támogatása, hogy az ember kitartson, hiszen ha a hála érzését be akarjuk építeni a mindennapjainkba, az is egyfajta erőfeszítés, gyakorlást igénylő „munka”. Sokan jelzik utána, mennyire megváltozott az életük. 

– Egy várandós kismama megírta nekünk, milyen sokat jelentett neki, hogy miközben veszélyeztetett terhesként feküdnie kellett, a csoport segítségével türelemmel és békés szívvel tudta megélni ezt a korszakot – idézi fel Tolner-Pozsonyi Gabriella.

Ezek szerint a hála tanulható lenne? Gyakorlással készséggé válhat? Úgy tűnik, igen. Kezdhetjük például azzal, hogy hálanaplót nyitunk. Rászoktat, hogy észrevegyük a jó dolgokat az életünkben. Két-három hónap alatt a szemléletünk szépen lassan elkezd átalakulni.

Természetesen nem mindenkinek megy ugyanolyan könnyen. Mint Gabriella mosolyogva meséli, az ő hálakészségük is különbözik a férjével: Péter nyitottabb, neki pedig jobban meg kell küzdenie az érzésért. Ezzel együtt azonban a gyakorlás meghozza gyümölcsét: a hála érzésére való hajlandóság egyfajta személyiségvonássá is válhat, és ezt Ferenczi Andrea is megerősíti. Mint mondja, azok, akiknél a hála személyiségvonás, erősebb, nagyobb hálát élnek meg egy pozitív történés hatására, illetve gyakrabban váltja ki náluk ezt az érzést egy kisebb gesztus vagy kedvesség is.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .