Az admiralitás első lordja, a hadsereg főparancsnoka, Burma grófja, Romsey bárója, India utolsó alkirálya. A királyi pár, Erzsébet és Fülöp szeretett nagybácsija, Károly herceg – immár III. Károly király – fiatalkori mentora. Egy izgalmas angol úr a huszadik századból.

Az év esküvője! – jelentették ki az angol lapok, és a korabeli filmhíradó is így kommentálta a szép Edwina Ashley és a délceg Lord Louis Mountbatten esküvőjét. Történt mindez Londonban, 1922-ben, V. György uralkodása idején.

A friss házasok nászútja érintette Európa több királyi udvarát, majd hajóra szálltak, megnézték a Niagara-vízesést, időztek Hollywoodban, ahol Chaplinnel is találkoztak. Bár a menyasszonyt Anglia legszebb nőjének tartották, és a korabeli Európa egyik leggazdagabb bankárának unokája volt, mi mégis a vőlegényre koncentrálunk. Aki egyébként Lajos Ferenc battenbergi hercegként született abban a windsori Frogmore-házban, mely rövid ideig – épp csak, amíg súlyos pénzekért felújították… – Harry herceg és Meghan Markle­ otthona is volt. A battenbergi herceg fia azért jött a világra angol földön, mert édesanyja révén Viktória királynő dédunokája volt. Anyja egyik húga az utolsó orosz cár felesége lett, így a fiatal herceg sokat időzött a szentpétervári cári palotában. Úgy hírlik, szerelmes lett unokatestvérébe, Marijába, és mert a családot közelről ismerte, később rendszeresen segített eldönteni, hogy azok a nők, akik Anasztázia hercegnőnek adták ki magukat, igazat mondhatnak-e.

Edwina és a nagybácsik

A kis Louis édesapja, a battenbergi herceg teljes szívvel és angol állampolgárként szolgálta az angol uralkodót, a brit haditengerészetben az admiralitás első lordja pozícióig vitte. De jött az első világháború, és le kellett mondania. Német származása miatt ugyanis az angol közvélemény célkeresztjébe került. Ekkor váltott nevet a királyi család is, és lett belőlük Windsor-ház. Battenbergékből pedig Mountbattenek.

A fiatal herceg ugyancsak a haditengerészetnél szolgált, apja lemondásának sérelme egész életét átható ambícióvá erősödött benne. Már fiatalon kitűzte a célt: ő is a haditengerészet első embere lesz! Közeli rokonsága a királyi családhoz lehetővé tette, hogy jóban legyen V. György fiaival, különösen a későbbi VIII. Eduárddal, akit indiai útjára is elkísért. Amikor a hercegből király lett, majd lemondott a trónról, hogy feleségül vehessen egy elvált amerikai nőt, a fiatal Lord Mount­batten élesen elítélte ezért. Habozás nélkül az új király, VI. György mellé állt, még szorosabbra fűzve a szálakat a családdal.

Akkor már ő is két kislány, Patricia és Pamela édesapja volt, de már nem az a szenvedélyesen szerelmes férj. Illetve… Felesége haláláig szerette az asszonyt, de közös életük teljesen más volt, mint amit a külvilágnak mutattak. Edwina Mountbattent saját lánya is férfifalónak írta le visszaemlékezéseiben, olyan nőnek, aki rengeteg szeretőt tartott. Ezek gyakran időztek a házban, mint tiszteletbeli nagybácsik… Mivel a válás derékba törte volna a fiatal lord pályáját, a felek nyitott házasságra rendezkedtek be, és évtizedekkel később az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem csak az asszony érdekeit szolgálta. A lordnak is megvoltak a maga titkai.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .