A világ legnagyobb emberkísérlete – Beköszönt Kínába a demográfiai tél

Ha bárkinek feltennénk a kérdést, hogy melyik ma a világ legnépesebb országa, gondolkodás nélkül rávágná, hogy Kína, és igaza is lenne. Kínában ma annyian élnek, mint alig több mint egy évszázaddal ezelőtt az egész Földön. Ki hitte volna, hogy ez a hatalmas ország egyszer emberhiánnyal fog küszködni?

Márpedig a Kínát 1949 óta irányító kommunista párt – amelyik a maga 89 millió tagjával a világ legnagyobb pártja – így látja, és idén augusztusban meghirdette minden idők legnagyobb szabású „emberkísérletét” – legalábbis ezzel a szóval illette a nyugati sajtó azt a tizenhét minisztérium és állami szerv összehangolt együttműködése során kidolgozott akciótervet, amelynek célja, hogy több gyerek szülessen Kínában. Sokkal több. 

Kína 2011-ben büszkélkedhetett a világon valaha volt legtöbb munkavállalóval: összesen 925 millióval. Ez azonban már a múlté, mert az elmúlt évtizedben évente közel 4 millióval csökkent a munkavállalók száma, ami tavaly már „csak” 882 millió volt. Ha ez a tendencia megmarad, rövidesen nem lesz elég ember a „világ gyárában”, hogy olcsón legyártsák a mobiljainkat, a laptopjainkat, a háztartási eszközeinket, a ruházatunkat – gyakorlatilag mindenünket. Idén februárban tette közzé a pekingi YuWa Népességkutató Intézet azt a felmérését, amelyből az derült ki, hogy a kínai termékenységi mutató a jelenleg a világon legalacsonyabbnak tudott koreai arányszámot (0,81 gyerek / szülőképes korú nő) is alulmúlja. A hivatalos állami propaganda szerint a termékenységi ráta 1,3, ami még mindig nagyon alacsony, tekintve, hogy a népesség szinten tartásához legalább 2,1-nek kellene lennie. Az általában a kínai állami propaganda szócsövének tekintett angol nyelvű Global Times egyszer (véletlenül?) beismerte, hogy az ország erősen iparosodott északkeleti régiójában a termékenységi mutató 0,55 körül lehet.

Miért születik ilyen kevés gyerek? 

Ennek számos összetevője van, de az egyik biztosan az, hogy a kommunista kormánypropaganda nem is olyan régen még erősen ellenjavallta a gyermekvállalást. Ennek a gyökerei pedig nem sokkal a második világháború végét követő időkig nyúlnak vissza. Mao Ce-tung egy véres polgárháborút követően 1949-ben jutott hatalomra, és lett a Kínai Népköztársaság első teljhatalmú vezére. Mao véleménye az volt, hogy a sok ember már csak a tömegénél fogva is hatalmas politikai, gazdasági és nem mellesleg katonai erőt képvisel, ezért minden módon ösztönözte a gyermekvállalást. A kínai nők pedig szültek, az átlag gyerekszám közel 6 volt, aki pedig 10-nél is többet szült, külön állami kitüntetésben részesült. Mao 1976-ban meghalt, a helyére pedig Teng Hsziao-ping került, aki elhatározta, hogy modernizálni fogja az országot, megnyitja a globális piacok és a nyugati tőke számára, miközben vasszigorral fenntartja a Kínai Kommunista Párt egyeduralmát. Teng találta ki azt a gazdaságilag kapitalista, politikailag kommunista „hibrid” rendszert, amely elvek mentén Kína mind a mai napig működik. A gazdasági és ipari fellendüléshez és modernizációhoz viszont emberekre volt szüksége, azonnal, hatalmas mennyiségben. Teng elhatározta, hogy kivonja a nőket a családból és a gyermekgondozásból, és a férfiak mellé állítja őket a gyártósorokhoz. Tanácsadói meggyőzték, hogy jobb, ha a családok a szűkös anyagi forrásaikat egyetlen gyerek felnevelésére összpontosítják, és nem szórják szét még 2-3 testvérre, ez a gazdasági fellendülés záloga. Teng számára kapóra jött, hogy az 1960-as évek végétől kezdve neves nyugati tudósok, mint John Holdren amerikai elnöki tanácsadó, Paul Ehrlich, „A népességbomba” szerzője, a Római Klub tudósai és mások a Föld túlnépesedésének a rémét vetítették előre, ami a 70–80-as években tömeges éhínségekhez, háborúkhoz és rengeteg ember halálához fog vezetni világszerte. És noha mindez elmaradt, Teng és a kommunista párt a „túlnépesedési krízisre” hivatkozva 1978-tól kezdődően fokozatosan bevezette a hírhedt „egy gyermek politikát”, ami eleinte ajánlásképpen, majd 1980-tól kötelező jelleggel egy gyermekben maximalizálta a kínai családokban vállalható utódok számát. Bár Kína népessége 1949 és 1976 között valóban nagyot gyarapodott (közel 400 millió emberrel), a politika által emlegetett „túlnépesedési krízis” nem volt igaz. Susan Green­halgh, a Harvard Egyetem antropológus professzora meggyőzően bizonyította, hogy a kínai vezetés szándékosan kreált egy virtuális túlnépesedési krízist politikai céljai elérése érdekében. Azt állították, hogy a túlnépesedés veszélyezteti Kína szocialista modernizációját, ezért minden család hazafias kötelessége a népszaporulatot visszafogni, aki pedig nem tesz eleget ezen kötelességének, azt megbüntetik. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .