Abban a világban, ahol az állításokat két kattintással ellenőrizni tudjuk, azt hihetnénk, hogy nem lehet az embereket becsapni. Hiába vagyunk azonban kétkedésre trenírozva, sok szenzációs hír átsiklik a szűrőn, mert a szélhámosok remekül értenek a zemfényvesztéshez. Mi meg hinni akarunk a mesékben.
Galéria | 5 kép

Megkérdezik a jereváni rádiótól, igaz-e, hogy Jerevánban Moszkvicsokat osztogatnak. Azonnal érkezik a válasz: a hír igaz. De nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. – Ez a nyolcvanas évekbeli klasszikus jut eszembe, valahányszor meglepő hírrel találkozom. Rögtön átfut az agyamon, hogy az olvasottakból vajon mennyi az igazság, ellenőrzöm a forrásokat, mérlegelek, de még így is meg tudnak vezetni. Csak az vigasztal, hogy nem vagyok egyedül; mások átverésének, megtréfálásának évszázados hagyományai vannak. 

NÉZZ, NÉZZ AZ ÉG FELÉ!

Étienne Klein, a francia Atomenergia-bizottság (CEA) kutatási igazgatója augusztus végén lelkendezve osztotta meg a Twitteren a James Webb űrtávcső egyik csodálatos fotóját. A felvételen éjfekete háttér előtt a narancsos fényben kavargó, szinte lángoló felszínű Proxima Centau­ri, vagyis a Naphoz legközelebbi csillag látható. A posztot több ezren kedvelték és osztották meg, mire a hatvannégy éves fizikus bevallotta, hogy a képen valójában egy csípős chorizo kolbász látható. Klein bocsánatot kért a tréfáért, és elárulta, hogy az egész akcióval arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy sokkal óvatosabban kell bánnunk a hatásos képekkel. A követők nem kételkedtek, hiszen egy ismert és tiszteletre méltó tudós nyilatkozott meg, így az erősen kolbásznak látszó kolbászról is elhitték, hogy az egy csillag. 

Az átlagos Twitter-felhasználótól nem várható el, hogy naprakész csillagászati ismeretekkel bírjon, de manapság a tudományos folyóiratok szerkesztőségében is ülnek dilettánsok. A Neuroskeptic néven blogoló brit idegkutató 2017-ben tanulmányt írt a midikloriánokról,­ vagyis azokról a mikroszkopikus méretű, egysejtű létformákról, amelyek ott lakoznak minden élőlény sejtjeiben. Mármint a jedi tanok szerint, ezek az Erőt közvetítő létformák ugyanis csak a Csillagok háborúja univerzumában léteznek. Az írásában jelezte, hogy a Wikipédia volt az egyik fő forrása, és komplett mondatokat idézett A sithek bosszújából, ám kilenc lapból négynek ez nem okozott problémát. Hárman változtatás nélkül megjelentették az anyagot, a negyedik pedig pénzt kért volna a publikálásért cserébe. 

HISZÉKENY ÚR

Régen egy hír igazságtartalmának eldöntésében végső érv volt az, hogy „a tévében is bemondták”. Manapság már nem vagyunk ennyire naivak, de még mindig kevésbé kételkedünk abban, amit a saját szemünkkel látunk. Például milyen nagyszerű ötlet egy óriásbusz, amely egy nagyon széles nyomtávú sínpáron, az autók fölött repíti az utasokat! A futurisztikus közlekedési eszköz egyszerre háromszáz embert szállít, ötven kilométer per órás sebességgel halad, és ötödébe kerül, mint a metró, hurrá! A kínai szuperbuszról szóló hír és rövid videó 2016 nyarán felrobbantotta az internetet. A kekeckedő megjegyzésekre, miszerint egy ekkora járgány nem tud kanyarodni, és nem lehet keresztezni az útját, sokan csak legyintettek, ám hamar kiderült, hogy a kétkedőknek volt igazuk. A felvételt manipulálták, és az egészet csak a befektetők lehúzására találták ki, ennek ellenére sok oldalon még mindig úgy találjuk meg a csodabuszt, mint egy tömeggyártás előtt álló fejlesztést. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .