Nehéz időkben különösen fontos, hogy tudatosabban bánjunk a pénzünkkel, és még a kevésből is tudjunk félretenni. A modern pénzügyi szemlélet egyik képviselőjét, a Kripto Akadémia bloggerét és szakértőjét, Györfi Andrást kértük, adjon nekünk egy egyszerű pénzspórolási útmutatót.

Nyomon követés

Az első és legfontosabb spórolási tipp, hogy legyünk tisztában azzal, mennyit költünk, és pontosan mire. Ha rendszeresen követjük a kiadásainkat, egészen meglepő eredményre juthatunk. Szinte biztos, hogy szembesülünk azzal, mennyi apró, jelentéktelennek gondolt költség teszi ki egy nagy részét, ami összeadva már egyáltalán nem jelentéktelen. Jó hír, hogy le lehet faragni ezekből, a kiadások vezetéséhez pedig elég egy egyszerű Excel-tábla vagy egy füzet: már ez rengeteget segít abban, hogy átlássuk a pénzügyeinket. Fontos, hogy mindent pontosan, ne kerekítve, elnagyolva írjunk fel, és ne legyintsünk semmilyen apró összegre. A költségkövető telefonos applikációk (pl. Money Lover, Koin) egyébként már rendelkeznek előre meghatározott (de módosítható) költségkategóriákkal, amelyekhez egy-két gombnyomással hozzárendelhetők a kiadások.

Költségvetés

Ha már nyomon követjük a költségeinket, és pontosan tudjuk, mire megy el a pénz, akkor jöhet a következő spórolási tipp: költségvetést kell készíteni. Tekinthetünk erre úgy is, mint egy kiadási és megtakarítási tervre. Ennek önbeteljesítő pszichológiája van, ha megtakarítási célt veszünk alapul, az kordában tartja az ad hoc kiadásokat.

Spórolás

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .