Vámos Miklós kérdése: Kedves Márta, egyik produkciótok sokak figyelmét fölkeltette a címével: Táncestsorozat meztelen nézőkkel. Ebben, ugye, nemcsak a fellépők, hanem a közönség tagjai is ruhátlanul vesznek részt. Én nem mernék elmenni. Volna-e tanácsod a hozzám hasonló félszeg embereknek, hogy miként legyen bátorságuk vállalni­ a pucér testüket? A táncosoknak könnyebb? És vajon mi a helyzet akkor, amikor az idő vasfoga már látható rajtunk? Van-e valamiféle trükköd, lelki gyakorlatod? (Nudistáknak talán könnyebb.)

Ladjánszki Márta válasza:

Kedves Miklós! Ahogyan elolvastam a leveledet, válaszok helyett előbb néhány kérdés merült fel bennem. Milyen gondolat született meg benned, amikor a felhívásunkat elolvastad? Nem mernél jönni, vagy nem mernél levetkőzve táncelőadást nézni, átélni, részese lenni? (Nem mernék levetkőzni. V. M.) Pontosan mi tart vissza attól, hogy a meztelen testeddel részt vegyél egy ilyen eseményen? Milyen körülmények között vagy milyen életkorodban, életciklusodban, állapotodban vállalnád a meztelenséget? (Soha. V. M.)

Sorolhatnám még, de nyilván nemcsak gondolatot szeretnék ébreszteni, hanem kíváncsiságot is, olyan mértékűt, hogy elszánd magad és ellátogass hozzánk (és bárki más is, aki most e sorokat olvassa).

A Táncestsorozat meztelen nézőkkel előadásaiban az a legfontosabb, hogy nem egyedül vagy, hanem mindenki, aki önszántából vesz részt a rendezvényen, meztelen. Az emberek közötti különbség ugyanúgy eltűnik, mintha mindenki ruhában, hogy úgy mondjam, textilben volna. Egy pillanat alatt a meztelenség válik a ruháddá. Nincs miért félni, szégyenkezni. Mivel senki sem tökéletes, mindenki azzá válik a maga módján. Olyan, amilyen, s ez a tökéletesség lényege.

A táncosoknak csak annyival könnyebb, hogy már meglépték ezt. Ilyen nyitottság csak biztonságos közegben tud létrejönni. A meztelenül létezés filozófia, rá­adásul írott/íratlan szabályok is vannak, amiket a mindenkori néző- és előadótérben is tiszteletben tartunk. Ilyen például, hogy ismeretlenül is tegeződünk; hogy meg lehet egymást nézni, de bámulni nem; hogy tartózkodunk a kihívó szexuális magatartástól.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .