Muszáj kilépni! A mérgező család esete

Az otthon melege ideális esetben a világ legjobb dolga, ahová jó tartozni. De sajnos az sem ritka, hogy maga a pokol tüze, ahol bizonyos családtagok folyamatosan csak sérülnek. Vajon meg lehet ezt a folyamatot szakítani?

Bizonyára sokan érezték már magukat kellemetlenül egy-egy családi rendezvényen, vagy szenvedték el ugyanazokat a sértő megnyilvánulásokat bizonyos családtagoktól évről évre. A távolabbi rokonokkal általában elnézőbbek vagyunk, elviseljük őket évente egy-két alkalommal, azonban minél szorosabb a rokoni szál, annál nehezebb kezelni egy ilyen típusú kapcsolatot. Evelin a negyvenes évei­ben jár, és sok-sok önismereti munka, valamint egyéni terápia után ma már teljesen tisztában van vele, hogy saját boldogságát szabotálja azzal, hogy még mindig szoros kapcsolatot ápol az anyjával. Evelin és édesanyja között egy évtizedek óta feloldhatatlan és egyre növekvő feszültség van: az idősödő anya a kiszolgáltatottság látszatát keltve élősködik felnőtt lányán, aki – bár az eszével tudja, hogy anyja nem szorul rá – a szívével nem tud kellő távolságot tartani. Találkozásaik során szinte soha nem értenek egymással szót, és ezek rendszerint összeveszéssel és zokogással érnek véget. Ilyenkor Evelin mindig elhatározza, hogy elég volt, ám néhány nap múlva győzedelmeskedik a sajnálat, és minden kezdődik elölről. Hogy miért olyan elválaszthatatlan kötelék a család, és miért olyan nehéz hátat fordítani neki, arról Páli Patrícia szakpszichológust kérdeztük. 

De hát olyan szépen élnek…

– Minden, ami abban a családban történik, amelybe beleszületünk, egy bizonyos ideig természetes számunkra. Ahogy azonban kezd kinyílni a világunk, felnövünk, lesz összehasonlítási alapunk, és ha nem optimális a helyzetünk, azt elkezdjük felismerni. – Patrícia szerint az otthon melegét értelmezhetjük egy vízzel teli fazéknak is, amelyben – ha toxikus családról beszélünk – a víz hőfoka folyamatosan melegszik, ahogy megjelennek a mérgező faktorok, és egyre égetőbb kérdéssé válik, hogy melyik az az élettel össze nem egyeztethető pont, ahol a víz már olyan hőfokon forr, hogy menekülnünk kell belőle. Ezt a pontot felismerni és valóban elmenekülni nem könnyű feladat, főleg, ha a legközelebbi családtagjainkról, testvérünkről vagy a szüleinkről van szó. De vajon miért olyan nehéz elmenekülni?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .