Azt teljes magabiztossággal kijelenthetjük, hogy a bunda – az állati szőrme – kiment a divatból. Nem azért, mert nem szép, vagy mert nem kényelmes a viselése. Mindenki rájött, hogy a szőrme ott a leg­jobb, ahol a legtermészetesebb: a saját gazdáján.

Nem sok mindent köszönhetünk a koronavírus-járványnak – sőt. De az biztos, hogy a pandémia a szőrmekereskedelmet (is) megváltoztatta. 2020-ban kiderült, hogy a nyércek elkaphatják a betegséget az embertől, és fennállt a veszély, hogy a prémjükért tenyésztett állatokban a vírus tovább mutálódik, majd jól megerősödve visszaugrik az emberre. Az európai országokban azonnal nekiálltak megszüntetni az állományokat – ami nem volt más, mint nyérctömeg­gyilkosság. Spanyolországban júliusban százezer állatot öltek le, de a legdurvább helyzet Dániában következett be, ahol tizenhétmillió nyérc pusztult el. Megdöbbentő ez a szám, de az igazi horror csak ezután következett, amikor rengeteg állatot a tenger közelében, homokos talajban temettek el, és a bomló tetemek elkezdték mérgezni a tengert és a felszín alatti vizeket. Az elpusztult nyérceket exhumálni kellett, és újra elföldelni. A tömeges nyércpusztítás felgyorsította azt a folyamatot, ami már amúgy is érzékelhető volt. A Kopenhagen Fur, az egyik legnagyobb szőrmecég, amely a világ nyérctenyésztésének negyven százalékát adta, bejelentette, hogy a következő néhány évben beszünteti a működését, mert a pandémia teljesen aláásta a globális prémkereskedelem jövőjét.

Szőrmentén

Az ember – Desmond Morris humánetológus megfogalmazásában: a „csupasz majom” – a civilizáció kezdetén is előszeretettel burkolózott állati szőrmébe. A kőkorszakban az ősember még kizárólag vadállatok prémjét tekerte maga köré, de ahogy elterjedt a mezőgazdálkodás, juhok, nyulak, szarvasmarhák, sertések és kecskék adták szőrüket és bőrüket az embernek. A régészek szerint a rókát már a késő vaskorban is tenyésztették Skócia partjainál, Amerikában, a kanadai Prince Edward-szigeten pedig 1895-től jelentek meg a rókafarmok. A nyérc odaát már korábban, 1860-ban megjelent tenyésztett állatként. De azelőtt egész Amerika történelmére nagy hatással volt: a prémvadászok sokszor előőrsként fedezték fel a Vadnyugatot, és Alaszka sem csak az aranylázról, hanem a prémkereskedelméről is híres volt.

Galéria | 5 kép

Néhány évvel ezelőtt a prémek nyolcvan százaléka tenyésztőfarmokról származott, és húsz százaléka került le a csapdázott-vadászott állatokról. A pandémiás nagy nyércpusztításig ez volt a legkedveltebb faj – évente ötvenmilliót tenyésztettek belőle. Ezt követte a róka évi négymilliós számmal. Mosómedvét, csincsillátis tenyésztenek a prémjükért. A legtöbb állatot Észak-Európában tartották, ezután következett Amerika, majd a világ többi része. 

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .