X szerint a világ: Agnes Hirschi és Katrina Lantos Swett

Vámos Miklós kérdése: Egy izgalmas szabadtéri kiállítás tűnt föl a Duna partján, közel a Parlamenthez, egyúttal a nyilasok által a folyóba belőtt áldozatok emlékét őrző vascipőkhöz is. Carl Lutz magyarországi zsidómentő akcióit és élettényeit láthatjuk ízléses álló tárolókban. Minek köszönhető ez a megemlékezés? Egyébként Raoul Wallenberg mentési akcióiról több szó esik, mint Carl Lutz hasonló cselekedeteiről. Azért szervezték-e a kiállítást, hogy ezen az aránytalanságon változtassanak? Ez az első eset, hogy két embert kérdezek ebben a rovatban, sőt két asszonyt.

Katrina és Agnes közös válasza:

Csak részben. Mindkettejükre büszkék vagyunk. Privilégiumnak érezzük, hogy mi nyithattuk meg a Menedék a viharban című kiállítást, mely elsősorban Carl Lutz svájci diplomata figyelemre méltó tevékenységéről szól. Sok ezer ember köszönhette az életét neki, s az általa kibocsátott védleveleknek és útleveleknek, abban a sötét korszakban, amikor pokoli mészárlást hajtottak végre Budapesten a magyar nácizmus rohamcsapatai. Ahogyan közelgett a front a főváros felé, annál vadabbul és értelmetlenebbül. Kevesen voltak a bátrak, akik szembeszegültek velük. Carl Lutz a legvakmerőbbek közé tartozott.

Hihetetlen történeteket meséltek róla szem- és fültanúk, melyeknek fordulatai amerikai kalandfilmekbe illőek. Agnes még kislány volt, amikor édesanyjával együtt menedéket lelt a svéd követségi rezidencián. A háború után néhány évvel Carl Lutz visszatért Budapestre, kivitte magával Agnest és az édesanyját. Utóbbinak a férje, előbbinek a nevelőapja lett. (Akit érdekelnek e történet részletei, elolvashatja a Dunapest című regényben.)

Katrina szüleit, Annette és Tom Lantost is meg kellett menteni a vészkorszakban. Ők történetesen Raoul Wallenbergnek – a svéd diplomatának, Carl Lutz kollégájának és barátjának – köszönhették az életüket. Enélkül Katrina értelemszerűen meg sem születhetett volna.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .