„Tom Cruise. Színész. Producer. A mozifilmekben 1981 óta fut” ‒ mutatkozik be közösségi oldalán a világsztár, akinek a filmes futásaiból egy rajongója tizenkilenc perces videót készített. Persze a hatvanéves színész élete ennél sokkal kalandosabb. A világ a lábai előtt hevert, ő viszont a boldogságot inkább egy zárt közösség-ben kereste.

Tom Cruise üressége címmel írt cikket egy amerikai újságíró azután, hogy a színész az idei cannes-i fesztiválon, a Top Gun: Maverick díszbemutatóján tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kapott. A sztár korábban hallani sem akart arról, hogy a stúdió a filmet túl korán, másfél hónap után átadja a streamingszolgáltatóknak, mert az lerontaná a mozik forgalmát, ezért több kritikus a hagyományos kasszasikerek megmentőjének kiáltotta ki. A cikk szerzője azzal gúnyolódik, hogy a színész nemcsak a szakma szuperhőse: megmenti a szcientológiát, az emberiséget, sőt még a lovagiasságot is. „A válása óta minden alkalommal bebizonyítja a kamerának, hogy úriember” ‒ írja. A cikk végén pedig felidézi, hogy a színész a botrányos interjúi miatt a legnépszerűbb amerikai celebek listáján a 197. helyre zuhant. „Meg tudja-e menteni Tom Cruise saját magát? – tűnődik. – Lehet még újra az a szupersztár, aki régen volt?” Ehhez képest néhány hét múlva, amikor a színész váratlanul felbukkant Windsorban, az Erzsébet királynőt köszöntő tömegben, akkora felfordulást okozott a jelenlétével, hogy a rendőröknek kellett kikísérniük.

A DISZLEXIÁS SZUPERHŐS

Tom Cruise Mapother már gyerekként sem ismert lehetetlent. Négy és fél évesen lepedőkből csomózott ejtőernyőt, azzal ugrott le a garázstetőről. „Az ugrás pillanatában átsuhant az agyamon, hogy meghalok. Nyekkentem a földön, szerencsére nedves volt, de így is csillagokat láttam ‒ mesélte egy interjúban. ‒ Arra gondoltam, anyám meg fog ölni, mert összepiszkoltam a lepedőt.” Három nővére volt. Nehéz körülmények között éltek, folyton költöztek, Tom tizennégy éves koráig tizenöt intézménybe járt. Zugivó apjuk verte a családot, ezért amikor éppen Kanadában laktak, az anya a négy gyerekkel egy hajnalban hazaszökött a szüleihez Kentuckyba. Az alacsony fiú az új közösségekben újra meg újra kiverekedte magának a tekintélyt, de a válás után még zűrösebbé vált. A nagyapja javaslatára egy évet egy katolikus fiúkollégiumban töltött. „Rájöttem, hogy túlságosan szeretem a nőket ahhoz, hogy kizárjam őket az életemből” ‒ indokolta meg a távozását később Cruise. Egy szobatársa viszont azt nyilatkozta, hogy azért rúgták ki őket, mert alkoholt loptak a papoktól. Amikor egy sérülés miatt abba kellett hagynia a birkózást, szerepet vállalt egy iskolai musicalben, az első ügynöke akkor fedezte fel. Szerencséjére a Takarodó című katonás filmdrámában hamar nagyot villantott, és megnyíltak előtte a kapuk. Csupa sztárrendezővel dolgozhatott együtt, akár a forgatókönyvön is, annak ellenére, hogy közismerten diszlexiás.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .