Minden húron játszik – Egy szerethető világsztár – Kate Winslet

Nem dacol az idővel, nem kapaszkodik, nem akar másnak látszani. Nem is válik nevetségessé. Kate Winslet több mint színésznő, ő igazi művész. Ha választ a forgatókönyvek közül, eszébe sem jut, hogy ebben vagy abban a filmben mennyire lenne szép. Csakis a szerep érdekli. Esetleg még a gázsi… Pedig szép, néha meg egyenesen gyönyörű, de mi sem ezt szeretjük benne a legjobban.

Az egyik legviccesebb sorozat, ami képernyőre került, a Futottak még (Extras). Ricky Gervais egy, a filmszakmába betörni igyekvő, szerencsétlen statisztát alakít benne, akit a sorsa minden epizódban összehoz egy-egy világsztárral. A világsztárok – csak néhány név: Robert De Niro, Orlando Bloom, David Bowie… – önmagukat játsszák, méghozzá karikírozva. Kate Winslet is benne volt a mókában, szerepe szerint egy holokausztfilm forgatásán találkozik Gervaiszel, és a hízelegni próbáló fickónak hosszasan és meglehetősen cinikusan ecseteli, hogy csak azért vállalta el a szerepet, egy zsidókat mentő szerzetesnőét, mert ez a téma „tuti Oscar!” Miután gond nélkül kigúnyolta saját magát, profi tanácsokat ad Ricky kedves, de bugyuta barátnőjének a telefonszexhez is. Szerzetesi habitusban…

Bár Winslet elsősorban drámai alakításairól ismert, már ebből is nyilvánvaló, hogy humorból ugyanúgy emelt adag jutott neki. Eltökéltségnek sincs híján, mert nem titkolja, hogy a Titanic női főszerepének megszerzéséért szó szerint zaklatta a rendezőt, James Cameront. Érvelt, erősködött, rámenős volt, nem hagyta magát lerázni, annyira akarta a szerepet. Ez persze nem lett volna elég, ha nem szolgáltatott volna az érvek mellé bizonyítékokat arra, hogy nagyon is tud játszani.

Úgy, ahogy vagy!

Ezt a tehetséget gyerekkorában eleinte reklámokban bizonyította, majd kétszáz jelentkező közül kiválasztották a megtörtént eset alapján készült Mennyei teremtmények című film egyik főszerepére. Egy gyilkossá vált kamaszlányt alakított, ez azért nem könnyű kezdés. Az Új-Zélandon az ötvenes években történt bűnesetet Winslet alaposan tanulmányozta, periratokat, naplókat, a két lány egymáshoz írt leveleit olvasgatta, ez alapján építette fel az ellentétes érzelmeket megélő, végletek közt vergődő fiatal lány karakterét. A történet lelkileg is megviselte, sokat sírt a forgatás után.

A legtöbben mégis akkor zárták a szívükbe és akkor figyeltek fel rá, amikor eljátszotta Marianne Dashwoodot az Értelem és érzelem filmváltozatában. Úgy hírlik, egy kisebb szerepet szántak neki, de a meghallgatás olyan jól sikerült, hogy átgondolták a szereposztást. Ang Lee filmjének nem csupán első Oscar-jelölését köszönhette, de életre szóló barátságát is Emma Thompsonnal. A klasszikussá váló Jane Austen adaptáció 1995-ben készült, ezután következett a Titanic, vele Rose szerepe és a bérelt hely az elsővonalas világsztárok között. No és egy újabb igazi barátság, vagy inkább szövetség: Leonardo DiCaprióval.

A Titanic forgatása során Leo észrevette, mennyire szorong a partnernője, hogy problémái vannak a testével, kövérnek tartja magát, és ez bizonyos helyzetekben félszeggé teszi. Winslet többször elmondta, milyen sokat segített neki DiCaprio néhány okos és erőteljes mondata, amelyekkel az önbecsülését támogatta meg. Biztosan sokat segített maga a siker is. Kate sosem volt nádszálvékony, gyerekkorában gyakran csúfolták és megszégyenítették a társai. Kinevették, amiért „ilyen” alakkal színésznői álmokat dédelget. Éppen ezért most, amikor már mindenki odafigyel a szavaira, minden alkalmat megragad, hogy fellépjen az ilyen bántások ellen. Arra biztatja a nőket, hogy legyenek tudatában az értékeiknek, ne a derékbőségük és a csípőméretük alapján ítéljék meg magukat, ne essenek a torz elvárások csapdájába, hanem büszkén vállalják magukat, és másoktól is követeljék meg a nekik kijáró tiszteletet.

Galéria | 2 kép

Minden húron játszik – Egy szerethető világsztár – Kate Winslet

Minden húron játszik – Egy szerethető világsztár – Kate Winslet

Fotó megosztása:
Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .