Bőrünk fiatalságának megőrzése nem csak kozmetikumainkon múlik, belülről is gondoskodnunk kell róla a legfontosabb szépségpirulákkal, amelyekre nem csak bőrünknek, szervezetünknek is szüksége van.

Az évek múlásával sokat számít bőrünknek, milyen kozmetikumokat használunk, hogyan foglalkozunk vele kívülről, de ami még ennél is lényegesebb, hogy hogyan gondoskodunk róla belülről. Bár az értékes hatóanyagokban bővelkedő krémek rengeteget tehetnek azért, hogy az öregedési folyamat eredménye kevésbé legyen látható, nagyon fontos, hogy étrendünket kiegészítsük a megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel. Így kozmetikumaink hatékonyságát megerősítve bőrünk szépsége, ragyogása, feszessége az évek múlásával könnyebben fenntartható, illetve helyreállítható. Nézzük, melyek azok a táplálékkiegészítők, amelyekre a legnagyobb szükségünk lehet!

Kollagén

A kollagén az emberi testben megtalálható leggazdagabb fehérje. A kötőszövet legfőbb összetevője, mondhatni, egymáshoz ragasztja a sejteket, és a bőr struktúráját és rugalmasságát adja. Ahogy öregszünk, szervezetünkben a természetes kollagénszint csökkenni kezd, emiatt bőrünk elveszíti rugalmasságát, megereszkedik, és ráncok alakulnak ki. Termelődése a húszas éveink közepétől kezd csökkenni, évente mintegy egy százalékkal, majd negyvenes-ötvenes éveinkre rohamos esésnek indul, a nők többségénél a menopauza első éveiben harminc százalékkal is mérséklődhet. Ez természetes folyamat, amit még a napsugárzás is felgyorsít, mivel a káros UV sugarak meggyengítik a kollagént termelő sejteket.

Hogyan pótolhatjuk? Miközben léteznek olyan felszíni hatóanyagok, amelyek fokozzák a kollagéntermelést – elsősorban a retionidok –, hatásuk kizárólag az alkalmazott területre korlátozódik. A kutatások szerint viszont a marhából, sertésből, baromfiból, de főleg halfélékből nyert egyes hidrolizált kollagén-peptidek valóban képesek közvetlenül javítani a bőr állapotát. Érdemes azonban megkülönböztetni a kollagéntípusokat, mert egyes fajták kevésbé hatnak a bőrre, inkább a porcokra, ízületekre, csontokra fejtik ki hatásukat, rugalmassabbá téve őket. A belsőleg alkalmazott, ital, por vagy tabletta formájában szedhető kollagén és bőrfiatalító krémjeink egymás hatását erősítik, így telt, rugalmas, feszes bőrrel nézhetünk a jövőbe.

Biotin

A más néven H- vagy B7-vitamin nélkülözhetetlen a zsírsavak előállításához, amelyek – többek között – a bőr, az idegek és a szőrzet (haj) épségét biztosítják. Kiemelkedő jelentőséggel bír a sejtek növekedésében és az anyagcsere-folyamatokban, és a szépségápolás területén is régóta elismert vitamin a hajra, körömre és a bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt.

Szervezetünk alapvetően elő tudja állítani, viszont csak rövid ideig képes tárolni, így tudatos táplálkozással, táplálékkiegészítőekkel szükséges pótolni.

A biotinhiány leginkább szembetűnő külső jele a hajhullás, illetve a haj szerkezetének átalakulása, a tincsek töredezése, szárazsága, a fejbőr korpásodása. De a hirtelen és gyors őszülés és a szemöldök, szempilla ritkulása is visszavezethető hiányára, csakúgy, mint a gyenge, könnyen töredező köröm. Bőrünk esetében a végletek lehetnek jellemzők – pattanások, gyulladások vagy éppenséggel túlzott szárazság. Mindezek a tünetek az ösztrogénszint csökkenésével a menopauza szakaszában intenzívebben jelentkezhetnek, így ilyenkor különösen fontos a biotinbevitel.

A rendszeresen bevitt biotin hatására körmeink erősebbek, hajunk dúsabb, élettelibb lesz, a bőrfelszín pedig simább, selymesebb. Egyes kutatások szerint jó eredmény érhető el vele a túlzott faggyútermelés okozta mitesszeres, pattanásos bőr kezelésében, és enyhítheti az ekcéma és a bőrgyulladás tüneteit is.

Hogyan pótolhatjuk? Természetes formában az olajos magvak, valamint a túró, a máj, a hal- és húsfélék, a tejtermékek, a tojássárgája, a zöldségek közül pedig a gomba, avokádó, karfiol és édesburgonya bővelkedik benne – ez utóbbi kiemelkedően. Azonban a táplálkozásunkkal bevitt biotin csupán ötven százaléka hasznosul, ugyanis száz fok feletti hőmérsékleten lebomlik, ezért pótlása étrend-kiegészítő formájában mindenkinek javasolt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .