A fűtésszámlán úgy lehet a leginkább spórolni, ha nagyban gondolkodunk. Minden esetben igaz, hogy a legnagyobb javulást a nagyberuházás hozza, vagyis a külső szigetelés, a tetőszigetelés, az ablakcsere és a jobb kazán. Ám ez nem ilyen egyszerű, a passzív ház ötlete cseppet sem segít azokon, akik már meglévő, nem túl korszerű házuk, lakásuk fűtésszámláját szeretnék lejjebb tornázni. Pryma Zoltán energiaoptimalizálásért felelős menedzsertől kértünk tippeket.

Letekerem-feltekerem

Mielőtt munkába indulunk, ne felejtsük el lejjebb kapcsolni a termosztátot. Amíg nincs otthon senki, az 5 °Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is tökéletesen elég. Sokan, ha elmennek otthonról, egészen letekerik a fűtést, de ez határozottan nem jó. Lényegesen nagyobb energiafelhasználással jár a rendszer számára a kihűlt lakás visszamelegítése, mint a szinten tartás. Éppen ezért a legjobban akkor tudunk spórolni, ha csak néhány fokkal csökkentünk: például 21-ről 15 fokra, innen ugyanis könnyen fűt még vissza a rendszer, napközben viszont kevesebb energiát használ el. Jó tudni: 19 és 25 fok között akár 30-35 százalékot is lehet spórolni.

Szintek és szeletek

Sok kicsi sokra megy. Nem biztos, hogy közismert tény: minden egyes Celsius-fok 5 százalékkal növeli az energiafelhasználást. A különböző helyiségeknek különböző az optimális hőmérsékletük, van, ahol alig töltünk időt, mint például az előszobában/folyosón, ott elegendő a 18 fok is. A szeparációs fűtés lényege, hogy ahol nem tartózkodunk huzamosabb ideig, ott vissza lehet venni a fogyasztásból. Azokat a helyiségeket, ahol számít a meleg, zárt ajtó mellett fűtsük fel! Tipikusan ilyen a fürdő és a hálószoba. Ha családi házunk van, az alsó rész segítheti az emeleteket, a meleg felfelé száll, ezzel is lehet spórolni.

Légtelenítés

Apróságnak tűnhet, de nem az. Idővel minden fűtőtestbe kerül egy kis levegő, ami sajnos csökkenti a fűtés intenzitását, légtelenítéssel viszont akár 10 százalékkal is növelhető a teljesítmény.

Redőnyelőny

Mivel a legtöbb hő az ablakoknál szökik el, érdemes a redőnyöket leengedni, ezzel is javítható kicsit a ház szigetelése, amikor hajnalban nagyon lehűl a levegő. Ha nincs redőny, a vastag sötétítőfüggöny is jobb a semminél.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .