Próbáljuk ki az egyiptomi vagy éppen japán nők szépségtitkait, engedjük, hogy bőrápolási és sminkrutinunk elrepítsen akár távoli kontinensekre is.

Egyiptom

Az egyiptomi nők három egyszerű lépésben ápolják testüket: tisztítás, táplálás, hidratálás. A tisztítás fázisában először holt-tengeri sóval távolítják el a szennyeződéseket, majd agyagból és növényi olajokból készült szappannal mossák át alaposan bőrüket. Ápolásként tápláló olajokkal masszírozzák át arcbőrüket, testüket, de még hajtincseiket is. Ehhez leggyakrabban olíva-, mandula- vagy marulaolajat használnak.

Pluszhidratálásként heti egy-két alkalommal tejből és mézből készített fürdőt vesznek, mivel e kettő együttesen elképesztően selymes bőrt eredményez. A tejben található tejsav segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, miközben halványítja a bőröregedés jeleit, és bent tartja a bőrben a nedvességet. A méz pedig antibakteriális hatásának köszönhetően megelőzi a gyulladások kialakulását.

Kleopátra fürdővizében rózsaszirmokat áztattak, és a királynő az illatos virágból készített arctonikot is használt. A rózsavizes tonik mind a mai napig része az egyiptomi nők arcápolási rutinjának – tisztítás után, a hidratálókrém előtt permetezik be vele bőrüket, hogy feszesebb, fiatalosabb maradjon.

És ha sminkről van szó, a legikonikusabb kontúrvonal, az úgynevezett kohl az ókorban az egészségre korántsem veszélytelen ólomból készült. A felső és alsó pillatövekben megrajzolt és a külső sarokban meghosszabbított kontúrt ma a kohl elnevezésű ceruzákkal húzhatjuk meg a leglátványosabban. Ma már természetesen nem tartalmaznak ólmot. Ezek nagyon puha ceruzák, könnyen elkenődnek, ezért a legjobb, ha vízálló variációt használunk belőlük.

Franciaország

A francia nők jelszava a kevesebb több. Nem törekednek a tökéletességre, sokkal inkább a természetes hatásra. Bőrüket sminkelés előtt vitaminokkal dúsított arcpermettel készítik elő, majd hatóanyagokban gazdag szérumot és könnyű hidratálót visznek fel – utóbbit télen gazdagabb krémre váltják. Testükre előnyben részesítik a tápláló száraz olajokat, amik selymessé varázsolják a bőrt, s ha még egy füst alatt a hajtincsekre is kerülhet belőle, annál jobb, hiszen fő a praktikum!

Sminkjük sokkal inkább kiemeli, mintsem eltakarná vagy átváltoztatná őket. Legtöbbször még alapozót sem használnak, csak egy kis korrektort itt és ott, és azt is gondosan eldolgozva, hogy még véletlenül se látsszon. Természetes, rózsás árnyalatú pirosítóval kölcsönöznek egészséges, kipirult összhatást arcuknak. A pillákkal is törődnek, mindig használnak kondicionálót. És ami elmaradhatatlan, a látványos rúzs – kicsit drámai, de csak amennyire kell, és farmer és póló mellé éppoly sikkes, mint koktélruhához. Persze szigorúan natúr szemsminkkel párosítva.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .