Az út maga a cél, ez pedig a hosszú autós kirándulásokra, azaz road tripekre különösen igaz. A filmekből jól ismerjük a végtelennek tűnő amerikai országutak hangulatát, sztorijait. Volt szerencsém autóba ülni, hogy Amerika nyugati partján átadjam magam az út varázsának, miközben Los Angelesből San Franciscóba tartottam. De lehet fordítva is!

Los Angeles és San Francisco két igen meghatározó metropolisza Kaliforniának, de Amerikának ez az állama azért is különösen vonzó, mert nem feltétlen a leghíresebb helyei a legjobbak, illetve a kevésbé ismert részek is legalább annyi meglepetést tartogatnak. Én hagytam, hogy az utazás során elcsábítsanak a kitérők, hiszen ezek azok a helyek, amelyek örökre emléket hagynak bennünk.

David Lynchtől a dán konyháig

Los Angelestől mindössze hetven kilométerre találhatók (ez arrafelé nagyon kis távolságot jelent) a Vasquez-sziklák, ahol leginkább azért érdemes megállni, mert ilyen bizarr táj látványában ritkán van részünk. A kőóriások egy banditáról, Tiburcio Vasquezről kapták a nevüket, aki 1874-ben errefelé bujkált a törvény elől. A park egyébként nagyon népszerű kirándulóhely, de filmekből és reklámokból is ismerős lehet (mint Kaliforniában sok minden).

A 101-es út megtétele Los Angeles és San Francisco között kitérők nélkül nagyjából hét órát vesz igénybe. Pont a legendás Mulholland Drive mellett hagyjuk el Los Angelest. David Lynch, a Twin Peaks alkotója külön nagyjátékfilmet szentelt ennek a misztikus útnak, amely egyenesen Santa Barbara felé halad. Igazi kaliforniai kisvárosba érünk, ahol pillanatok alatt magunkénak érezhetjük ezt az egyedülálló életérzést. San Franciscóig pedig még Santa Marián, San Luis Obispón, Paso Roblesen, Salinason és San Josén is keresztülvisz az út. Amerikának ezen a részén olyan a klíma, hogy az eperszezon februártól egészen szeptemberig tart. De avokádófákat és rengeteg szőlőföldet is megcsodálhatunk az autóból, és az út jelentős részén folyamatosan szemünk előtt van az óceán.

Megnéztem, hogyan él egy dán kolónia Kaliforniában: érdemes egy kanyart tenni Solvang felé. Errefelé számos éttermet találhatunk, ahol közelebbi barátságot köthetünk a dán konyhával is. Ezért is olyan klassz hely Kalifornia, mert annyira sokféle.

Galéria | 4 kép

Steinbeck és a homokdűnék

Nem is Kaliforniában lennénk, ha nem ejtenék szót a strandokról. Pismo Beach az egyik leginkább klasszikus strandvároska, és ez az egyetlen hely Kaliforniában, ahol a parton is lehet autózni, ami jelen esetben quadozást jelent a homokos dűnéken. Ha Salinas felé vesszük az irányt, a kultúrának szentelhetjük figyelmünket, a világhírű író, a Nobel-díjas John Steinbeck munkásságának állít emléket a National Steinbeck Center. Az Édentől keletre, az Érik a gyümölcs és az Egerek és emberek méltán tartoznak a leghíresebb művei közé, az Égi mezők című novelláskötet történetei mind Kaliforniához köthetők, így méltó kísérői lettek az utazásomnak. Salinasból újabb kitérőt tettem Monterey felé. Akik látták a Hatalmas kis hazugságok című sorozatot Nicole Kidman és Reese Witherspoon főszereplésével, azoknak bizonyára ismerősen cseng a festői környezetben található óceánparti kisváros neve. Visszatérve Steinbeckhez, Kedves csirkefogók című regénye, amely egyébként az első komoly kritikai sikereket elért alkotása, szintén Monterey-ben játszódik, az első világháború utáni időkben.

Monterey-től jól megközelíthető a Big Sur nevet viselő, mintegy kilencven kilométer hosszú partszakasz. Ha létezik vadregényes Kalifornia, akkor ez pontosan az. A fokozottan védett területen a maga valójában csodálhatjuk a természetet, nem véletlen, hogy ez a hátizsákos kirándulók egyik legkedveltebb úti célja. Nincsenek nagy üzletek, sőt, még közvilágítás se nagyon, így az éjszakai égbolt egészen káprázatos látványt nyújt. Big Sur területén rengeteg kemping található, az élővilág pedig egészen változatos: a mosómedve és a vaddisznó is mindennapos látvány.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .