A nyár a végéhez közeledik, s a munkába való visszarázódás közben a tükörben jobban szemügyre véve bőrünket könnyen arra döbbenhetünk, hogy ragyogó barnaságunk kezd megfakulni, bőrünk száraz, felszíne durvább, esetleg hámlik is. De még ha most szemmel nem is látható, egy biztos, a rengeteg napsütés, a klóros, sós víz, a szél, a homok alaposan próbára tették energiakészleteit, még akkor is, ha kitartóan igyekeztük óvni a különböző napvédő készítményekkel. Minél hamarabb kezelésbe vesszük az eltömődött pórusokat, vízhiányt, szárazságot, pigmentfoltokat, annál gyorsabban helyreáll a rend a felszín alatt is.

Radírozás tetőtől talpig

A radírozás mindig jót tesz a bőrnek, de ebben az időszakban végképp elengedhetetlen. A sok napozás hatására megvastagodott bőrfelszín megújításra vár, különösen, ha a nyaralás után hámlik is. Radírozással nemcsak búcsút intünk az elhalt hámsejteknek, hanem stimuláljuk is a sejtmegújulási folyamatot, amitől egyenletesebb, simább és puhább lesz a bőrfelszín. Arcunkra válasszunk a gyengédebb enzimes peelingek közül, testünkre pedig jöhet egy szemcsés verzió. Utóbbit nedves bőrre vigyük fel, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele porcikáinkat. Ne feledjük a kéz- és lábfejet sem, sőt a sarkakat is bevehetjük a radírozás rituáléjába.

Pórustakarítás

A meleg, párás hónapok alatt a verejték, a szennyeződések és a faggyú felhalmozódik a bőr felszínén. A sminkkel keveredő verejték és a levegőben található szennyeződések eltömítik a pórusokat, amitől bőrünk nemcsak fakó, élettelen lesz, de könnyen pattanások is kialakulhatnak rajta. Egy alapos méregtelenítésre van ilyenkor szükség, amihez a legjobb segítőnk egy agyagos mélytisztító maszk. Választhatunk fátyol- vagy krémmaszkot is, a lényeg, hogy radírozás után tegyük fel, így könnyebben be tud jutni a pórusokba. Ha érzékeny, kipirosodásra hajlamos a bőrünk, vagy nagyon száraz, inkább krémes állagú pakolást válasszunk, és csak a T-vonalra kenjünk belőle. A hatóidő után benedvesített vattakoronggal töröljük le.

Szérum minden mennyiségben

A napon töltött hetek után talán már most is felfedeztünk néhány apró barna pöttyöt, foltot a bőrünkön, de a látható jeleken kívül a bőr mélyén is ott hagyja nyomát az UV-sugárzás. Ennek eredményét viszont csak sokkal később, hónapok vagy akár évek elteltével fogjuk csak látni. Viszont, ha a szabadgyökök káros hatásait semlegesíteni képes antioxidánsokban – A-, C-, E-, B3-vitaminban (niacinamidban) – gazdag szérumokkal ápoljuk bőrünket, nagymértékben csökkenthetjük a napsugárzás okozta károk nyomait. Eredményük pedig rövid időn belül érzékelhető, mert javul a bőr tónusa és állaga, felszíne simább lesz, és érezhetően hidratáltabb.

Hidratálni, hidratálni, hidratálni

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, pláne, hogy a napsütés, a medencevíz és a sós víz is mind jól kiszárítják a bőrt. Most már tegyük félre a vizes állagú fluidokat, és vessük be a testesebb textúrájú, de nem zsíros hidratáló krémeket. Legyen bennük ceramid és hialuronsav – ezek segítenek helyreállítani a bőr természetes védelmi rendszerét, és feltöltik a lemerült nedvességkészleteket. Sőt, a krém alá kenjünk még hialuronsavas szérumot is, amit akár az antioxidáns szérummal párban is használhatunk, egymásra is kenhetjük őket.

Fel a maszkal!

Ebben az időszakban akár kétnaponta is feltehetünk egy fátyolmaszkot. Ezeknek a szérummal átitatott intenzív ápolóknak a jótékony hatását azonnal érezhetjük – feltöltik a bőrt, regenerálják, simább, puhább, feszesebb lesz általuk. Keressük azokat, amelyek aloe verát, hialuronsavat, C-vitamint tartalmaznak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .